Διαμόρφωση κλειστής προσφοράς σε δημοπρασίες για αναδοχή έργου
Master Thesis
Συγγραφέας
Παπαντωνόπουλος, Κωνσταντίνος
Ημερομηνία
2018-10-29Επιβλέπων
Ψυχογυιός, ΔημήτριοςΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Δημοπρασίες ; Δημόσιες συμβάσεις ; Μορφές δημοπρασιών ; Ηλεκτρονικό εμπόριο ; Κλειστή προσφοράΠερίληψη
Οι δημοπρασίες ιδιαίτερα οι ηλεκτρονικές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η είσοδος του διαδικτύου αποτέλεσε ορόσημο στην εδραίωση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Σημαντικό είναι πως άλλαξε ο τρόπος ανάληψης των δημοσίων έργων από τις πλειοδότριες εταιρείες με τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες να κυριαρχούν και εκεί. Αυτό προϋποθέτει συγκεκριμένες ενέργειες και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στοιχεία για τις εταιρείες οι οποίες οφείλουν να ανταποκρίνονται ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες να αναλάβουν το δημόσιο έργο.
Έτσι οι προαναφερθείσες εταιρείες οφείλουν να δημιουργήσουν μια κλειστή προσφορά η οποία θα ελεγχθεί με διάφορα κριτήρια τα οποία θα δούμε παρακάτω. Με βάσει αυτά τα στοιχεία θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα αναλάβει το έργο ή θα χάσει τη δημοπρασία από κάποια άλλη καλύτερη προσφορά. Η παρούσα εργασία μελετά τις δημοπρασίες και τις κλειστές προσφορές από εταιρείες που θέλουν να αναλάβουν κάποιο δημοπρατούμενο έργο.
Θα αναλυθούν οι μορφές και τα είδη των δημοπρασιών. Κάθε μια ξεχωριστά με τα υπέρ και τα κατά της καθώς και εν σύγκριση με τις υπόλοιπες. Όπως αντίστοιχα και το ποια επιλέγεται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Ειδική αναφορά θα γίνει στις δημόσιες συμβάσεις και στη διαδικασία επιλογής που ακολουθείται για τις εταιρείες που πλειοδοτούν. Θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα στα κριτήρια επιλογής τα οποία συνήθως φανερώνουν τον τρόπο για να λάβει μια εταιρεία ένα έργο. Διότι δε μπορούν να ανταπεξέλθουν όλες οι εταιρείες στα κριτήρια ώστε να μπορέσουν να φτάσουν μέχρι τέλους τη διαδικασία και να αναλάβουν ένα έργο.
Βεβαίως θα εξεταστούν αντίστοιχες πρακτικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ώστε να δούμε τον τρόπο που λειτουργεί η διαδικασία ώστε να εξάγουμε συμπεράσματα από μια συγκριτική σκοπιά. Στο τέλος θα υποβληθούν προτάσεις που θα έχουν χαρακτήρα επιμορφωτικό προς όλες τις εταιρείες που συμμετέχουν σε τέτοιες δημοπρασίες. Θα εξαχθούν συμπεράσματα τα όποια θα αποτελέσουν οδηγό για να βελτιωθεί η πιθανότητα ανάληψης των εταιριών μέσω της διαδικασίας των δημοπρασιών.