Ο ενεργειακός πλούτος της Αφρικής και ο ρόλος της Κίνας
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Διεθνείς εμπορικές σχέσεις ; Διεθνείς οικονομικές σχέσεις ; Πηγές ενέργειας ; Αφρική ; ΚίναΠερίληψη
Κύριος σκοπός αυτής της εργασίας είναι η μελέτη των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Αφρικανικής ηπείρου. Οι σχέσεις των δύο πλευρών ξεκινάνε από τον 15ο αιώνα και φτάνουν μέχρι σήμερα, όπου οι συναλλαγές έχουν πολλαπλασιαστεί και η συνεργασία τους αυξάνεται μέρα με τη μέρα.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια ιστορική αναδρομή στις σχέσεις Κίνας-Αφρικής. Ξεκινούν από τον 15ο αιώνα όταν και έγιναν οι πρώτες επαφές μέσω των κινεζικών ναυτικών εξερευνήσεων που άρχισαν επί της δυναστείας των Μίνγκ. Στη συνέχεια οι σχέσεις αναπτύχθηκαν περαιτέρω με την οικονομική βοήθεια που παρείχε σε πρώτη φάση η Κίνα σε αφρικανικές χώρες. Η άνοδος της Αμερικής σε ηγεμονική δύναμη τη δεκαετία του ενενήντα έφερε ακόμα πιο κοντά τις δύο πλευρές. Τα τελευταία χρόνια με τη ραγδαία οικονομική άνοδο της Κίνας έχει επωφεληθεί και η Αφρική καθότι η βοήθεια που λαμβάνει από την Κίνα είναι τεράστια και με μεγάλη σημασία και για τις δύο πλευρές.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια μελέτη του ενεργειακού πλούτου της υποσαχάριας Αφρικής. Η Αφρική σαν ήπειρος αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες περιοχές του κόσμου, τόσο σε ορυκτά όσο και σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της (κυβερνητική αστάθεια, εμφύλιοι, τρομοκρατία) δυσκολεύουν την εκμετάλλευση των πηγών. Επίσης, προβλήματα δημιουργούνται και από την έλλειψη υποδομών (δρόμων, λιμανιών). Στόχος της Κίνας είναι να δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές στις χώρες προκειμένου να μπορέσει να γίνει αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της ηπείρου.
Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στους τρόπους με τους οποίους η Κίνα εμπλέκεται στην Αφρική. Ο κυριότερος είναι τα δάνεια που παρέχει σε χώρες της Αφρικής προκειμένου να βελτιώσει τις υποδομές και να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο. Τα έργα στα οποία είτε συμμετέχει είτε έχει αναλάβει εξολοκλήρου είναι πολλά και βρίσκονται κυρίως σε πλούσιες σε φυσικά αποθέματα χώρες. Με αυτό τον τρόπο η Κίνα έχει πετύχει την άμεση εμπλοκή της στις περισσότερες αν όχι σε όλες τις αφρικανικές χώρες.