Η φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συμβολή της στην υγεία
The philosophy of the European Union and its contribution to health
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση ; Διασυνοριακό ; Υγειονομική περίθαλψη ; European Union ; Cross-border healthcareΠερίληψη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συστήθηκε με την συνθήκη του Μάαστριχτ τη 1 Νοεμβρίου 1993. Βασικοί πυλώνες της λειτουργίας της ΕΕ αποτελούν η ελευθερία μετακίνησης: (i) των ατόμων, (ii) των αγαθών, (iii) των υπηρεσιών και (iv) των κεφαλαίων εντός της εσωτερικής αγοράς της Ένωσης (Vetter et al., 2013). Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το άρθρο 168 της συνθήκης λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η προστασία της υγείας και ασφάλειας των κατοίκων, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε δράση – πολιτική της Ένωσης.
Στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης εξετάζεται η Ευρωπαϊκή ένωση, η οποία αποβλέπει πρωτίστως στην ελευθερία μετακίνησης των εμπορευμάτων και στην τόνωση του ενδοκοινοτικού εμπορίου. Επιπροσθέτως, η Ευρωπαϊκή ένωση έχει επηρεάσει και λειτουργεί θετικά υπέρ της προστασίας της υγείας των πολιτών της ΕΕ και της ασφάλειας στην Ευρώπη.
Κατόπιν, εξετάζεται η διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων της Ένωσης, η οποία επιδιώκει κατά κύριο λόγο στην ελευθερία μετακίνησης των ατόμων – ασθενών και των σχετικών υπηρεσιών. Η ελεύθερη κυκλοφορία των ασθενών ή κινητικότητα των ασθενών ή διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, όπως συνήθως αναφέρεται – υποδηλώνει την πρόσβαση των ατόμων σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης εκτός του κράτους όπου κατοικούν, αλλά σε άλλα κράτος εντός της ΕΕ.
Στη συνέχεια συγκρίνονται οι αρχές και η φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής ένωσης με τις αντίστοιχες αρχές και φιλοσοφία της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης και παρουσιάζονται τα κοινά σημεία και διαφοροποιήσεις που εντοπίζονται μεταξύ των δυο πολιτικών της Ένωσης. Τέλος, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της παρούσας μελέτης σχετικά με τους τρόπους που η Ευρωπαϊκή προστατεύει την υγεία των πολιτών της Ένωσης και την κατάσταση της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης στα κράτη μέλη της Ένωσης. Στην συνέχεια παρουσιάζονται περιορισμοί της παρούσας μελέτης και προτάσεις για σχετικές μελλοντικές έρευνες περίληψης