Συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα: βασικά νομικά ζητήματα
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Υδρογονάνθρακες ; Νομικό πλαίσιο ; ΣυμβάσειςΠερίληψη
Η εκάστοτε υπογραφή των συμβάσεων εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων είναι και μια σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις για ουσιαστική συμμετοχή του προαναφερόμενου κλάδου στην ελληνική οικονομία. Με το να τίθενται σε ισχύ οι συμβάσεις αυτές δημιουργείται ένας νέος τομέας της εθνικής οικονομίας και ως εκ τούτου ενισχύεται η θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.
Επίσης με την εξέλιξη των συμβάσεων αυτών αξιοποιείται ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας ο οποίος και πρόκειται να προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες πραγματοποιούνται οι έρευνες καθώς και αξιοσημείωτα κρατικά έσοδα. Στην παρούσα εργασία πρόκειται να αναλυθούν οι συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Όπως φαίνεται και από τα περιεχόμενα στο πρώτο κεφάλαιο του πρώτου μέρους πρόκειται να γίνει μία ιστορική αναδρομή στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα με σκοπό να βγουν κάποια πρώτα συμπεράσματα σχετικά με το που βρίσκεται η χώρα σε αυτό το θέμα. Κατά πόσο δηλαδή έχει αναπτυχθεί και έχουν δοθεί ευκαιρίες σε ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα έτσι ώστε να ερευνηθούν πιθανά κοιτάσματα.
Έπειτα, πρόκειται να ερευνηθούν οι συμβάσεις οι οποίες έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα η κάθε μία ξεχωριστά. Οι συμβάσεις αυτές θα αναλυθούν σε επίπεδο νομικό, οικονομικό αλλά και ευρημάτων. Λεπτομέρειες δίνονται στα εκάστοτε υποκεφάλαια που συμπεριλαμβάνονται στο πλάνο. Πιο συγκεκριμένα οι συμβάσεις που πρόκειται να εξετασθούν είναι αυτές των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού κόλπου και του Κατάκολου. Στο τρίτο κεφάλαιο της εργασίας θα αναλυθούν συγκεκριμένοι νόμοι και οδηγίες που εξετάζονται κάθε φορά που πρόκειται να υπογραφεί μία καινούρια σύμβαση. Πιο αναλυτικά, θα εξεταστούν νόμοι που αφορούν τα δικαιώματα του δημοσίου και του αναδόχου σε σχέση με την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα καθώς και της σχετικής φορολογίας που θα προκύψει από την δημιουργία της σύμβασης (Νόμος 2289 /1995). Επίσης, πρόκειται να υπάρξει αναφορά στον νόμο 4001/ 2011 Κεφάλαιο Β που περιέχει τροποποιήσεις του προαναφερθέντος νόμου. Ακόμη στο ίδιο κεφάλαιο θα αναλυθούν πιθανά συμπεράσματα τα οποία απορρέουν εκ του νομικού καθεστώτος, για παράδειγμα πόσο προσοδοφόρο είναι το έδαφος νομικά για περισσότερες συμβάσεις εκμετάλλευσης μελλοντικά. Στα δύο τελευταία μέρη του τρίτου κεφαλαίου θα αναλυθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο μερών της κάθε σύμβασης καθώς και το πώς αντιμετωπίζονται νομικά οι οποιεσδήποτε διαφορές που πιθανόν να προκύψουν από την εκάστοτε σύμβαση. Τέλος, στο δεύτερο μέρος της εργασίας θα ερευνηθεί το κατά πόσο υπάρχει μέλλον για περισσότερες συμβάσεις εκμετάλλευσης με βάση τα συμπεράσματα στα οποία οδηγεί το περιεχόμενο του πρώτου μέρους.