Φαρμακευτικές δαπάνες στην Ελλάδα την περίοδο 2005 - 2015 & πώς αυτές επηρεάστηκαν από την κρίση του 2010
Pharmaceutical expenditure in Greece in the period 2005 - 2015 & how they were affected by the crisis in 2010
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Κρίση ; Δαπάνες υγείας ; Φαρμακευτικές δαπάνες ; Υγεία ; Pharmaceutical expenditure ; Pharmaceutical industry ; Crisis ; Health sectorΠερίληψη
Ο κλάδος της υγείας αποτελεί έναν από τους πλέον πολυσύνθετους και ιδιαίτερους τομείς της οικονομίας μιας χώρας, η οποία αν επιθυμεί να έχει ένα σχετικά υψηλό επίπεδο υγείας και κατ’ επέκταση ευημερίας, θα πρέπει να δαπανήσει και να επενδύσει σε αυτήν, πολύ υψηλούς πόρους από τον προϋπολογισμό της. Επομένως, για κάθε χώρα αποτελεί επιδίωξη, αλλά ταυτόχρονα και πρόκληση, ο συνδυασμός όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερων παροχών υψηλών παροχών υγείας, με την λιγότερη δυνατή χρησιμοποίηση πόρων του κρατικού προϋπολογισμού, για την επίτευξη του σκοπού αυτού.
Ο τομέας του φαρμάκου μαζί με τις δαπάνες του, εφόσον υπάγεται στον κλάδο της υγείας, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη συνολική δαπάνη υγείας, επιβαρύνοντάς της. Συνεπώς, η έρευνα και η ανάλυσή των τομέων αυτών, κρίνονται επιτακτικές, με απώτερο στόχο την εξορθολογικοποίησή τους.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εκπονήθηκε η παρούσα εργασία, με στόχο να μελετήσει και να αναλύσει την επίδραση της οικονομικής κρίσης στις φαρμακευτικές δαπάνες υγείας στην Ελλάδα, κατά τα έτη 2005 – 2015. Να διαπιστωθεί, δηλαδή, με την χρήση και την ανάλυση πολυάριθμων διαγραμμάτων και πινάκων, η σημαντική μείωση που υπέστησαν οι ελληνικές φαρμακευτικές δαπάνες, εξαιτίας της εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης, αλλά και να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τη συσχέτιση της εφαρμογής μεταρρυθιστικών μέτρων στον τομέα του φαρμάκου.
Πιο αναλυτικά, στο πρώτο μέρος της εργασίας πραγματοποιείται μία θεωρητική εισαγωγή, σχετικά με το φάρμακο και την φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα και παρουσιάζονται πιθανές πολιτικές που θα βοηθήσουν στην συγκράτηση της δαπάνης. Κατόπιν, στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στο νομοθετικό της πλαίσιο. Στο τρίτο κεφάλαιο, γίνεται εκτενή αναφορά στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και δίνεται έμφαση στην οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε το 2009 στον ελλαδικό χώρο, με τις αντίστοιχες συνέπειες και αλλαγές που επέφερε στον χώρο της υγείας. Στη συνέχεια, στο τέταρτο κεφάλαιο, αναλύονται οι φαρμακευτικές δαπάνες υγείας στην Ελλάδα, τόσο πριν τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης 2005 – 2009, όσο και μετά 2010 – 2015, καταλήγοντας σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Τέλος, πραγματοποιείται σύγκριση των φαρμακευτικών δαπανών υγείας της Ελλάδας και τριών χωρών του ΟΟΣΑ και συγκεκριμένα, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας, κατά τα έτη 2005 – 2015, με τα αποτελέσματα που διεξάγονται να επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις για μεγάλες διαφορές δαπανών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, Γαλλίας και πανομοιότυπες με της Πορτογαλίας.