Ανάλυση επίδρασης συναισθηματικής νοημοσύνης στην ηγεσία
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Συναισθηματική νοημοσύνη ; Ηγεσία ; Emotional Quotient (EQ)Περίληψη
Ύστερα από την έκδοση των βιβλίων του Daniel Goleman (1995, 1998) ο όρος της συναισθηματικής νοημοσύνης έγινε ευρέως γνωστός με τον εργασιακό και τον επιχειρηματικό κόσμο να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον πέραν από το ευρύ κοινό.
Σήμερα η συναισθηματική νοημοσύνη ή αλλιώς emotional quotient (EQ) είναι τόσο διαδεδομένη σαν έννοια όσο και ο δείκτης νοημοσύνης ή αλλιώς intelligence quotient (IQ). Ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία σχετικά με το περιεχόμενο της έννοια αυτής.
Η πρώτη αναφορά στον όρο έγινε το 1985 από τον Leon Payne ο οποίος συμπεριέλαβε τον όρο αυτό στον τίτλο της διδακτορικής του διατριβής αν και θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η συναισθηματική νοημοσύνη έχει τις ρίζες της πολύ πιο βαθιά στο χρόνο, στην έννοια της κοινωνικής νοημοσύνης που εισήγαγε ο Thorndike (1920).
Παρόλα αυτά το γεγονός ότι η μέτρηση της γίνεται ακόμα με ποιοτικές ερωτήσεις και δεν χρησιμοποιούνται ποσοτικά δεδομένα κάνει την έννοια της αμφισβητήσιμη από μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της συναισθηματικής νοημοσύνης σε σχέση με την ηγεσία. Το γεγονός ότι το EQ μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο ηγεσίας ακόμα περισσότερο και από το IQ εγείρει τεράστιο ενδιαφέρον στον επιχειρηματικό και εργασιακό κόσμο αφού οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ αυτών των δύο θα έχει ως αποτέλεσμα το ΕQ να έχει κρίσιμο ρόλο ακόμα και στην επιλογή-προαγωγή των εργαζομένων από το HR μιας εταιρίας.