Ζητήματα ανασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) ; Μεσόγειος Θάλασσα ; Ευρωπαϊκή Ένωση ; Τρομοκρατία ; ΜετανάστευσηΠερίληψη
H εργασία αυτή έχει ως στόχο να εξετάσει και να αναδείξει υπό το πρίσμα της θεωρίας του Ρεαλισμού ζητήματα που απασχολούν και αποσταθεροποιούν την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία επιλέχθηκε ως περιπτωσιολογική μελέτη, έχοντας ευρύτερο αντίκτυπο και επιπτώσεις τύπου ντόμινο, τόσο στη Δύση, όσο και σε άλλους περιφερειακούς συσχετισμούς δυνάμεων.
Τέτοια ζητήματα είναι η γέννηση του Ισλαμικού εξτρεμισμού, η τρομοκρατική δράση οργανώσεων που δημιουργούνται στους κόλπους του Ισλαμικού κράτους και διεισδύουν μέσω των μικτών μεταναστευτικών ροών στη Δύση, το νέο-προσφυγικό ζήτημα που δημιουργήθηκε κυρίως από τον Συριακό εμφύλιο πόλεμο και την αλλαγή καθεστώτων στην περιοχή.
Αναδεικνύεται, επίσης, η σχέση μεταξύ οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας, σε μία περιοχή που αποτελεί θύλακα δημιουργίας ασύμμετρων απειλών και γενικευμένης ανασφάλειας.
Συνεπώς, το βασικό ερώτημα που καλείται να απαντήσει η παρούσα εργασία είναι πως η Δύση θα αντιμετωπίσει την γενικευμένη ανασφάλεια που προκύπτει από τις ασύμμετρες απειλές που εξελίσσονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Συμπερασματικά, καταδεικνύεται η ανάγκη για ενεργειακή απεξάρτηση της Δύσης και ασφάλεια εφοδιασμού, εξετάζεται η προοπτική μίας ενιαίας Ευρωπαϊκής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.), η οποία θα εξασφαλίζει όσο το δυνατόν καλύτερα τα συμφέροντα των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά και όχι μεμονωμένα, ενώ, εξετάζονται οι νέες τάσεις και συμφωνίες στον τομέα της Ενέργειας.
Τέλος, καλούνται τα Διεθνή Καθεστώτα να επαναπροσδιορίσουν τους παλιούς και να θέσουν νέους στρατηγικούς στόχους, προλαβαίνοντας και όχι ακολουθώντας τις εξελίξεις.