Παράγοντες μη επιτυχούς υλοποίησης ERP συστημάτων
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Διαχείριση επιχειρηματικών πόρων ; Επιχειρήσεις ; Πληροφοριακά συστήματα ; ERP ; SPSSΠερίληψη
Μέσα σε ένα σημερινό πλαίσιο ανταγωνισμού και συνεχών αλλαγών, οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές και σημαντικές προκλήσεις. Οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητά τους και να διασφαλίσουν την προστασία τους από πιθανούς κινδύνους. Έτσι προκλήθηκε η ανάγκη για την ανάπτυξη Πληροφοριακών Συστημάτων Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων.
Το παρών σύγγραμμα έχει ως αντικείμενο μελέτης σημαντικά θέματα για την επιβίωση και ανάπτυξη της επιχείρησης στην σύγχρονη κοινωνία της πληροφορικής, εστιάζοντας το ενδιαφέρον στα συστήματα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων. Τα Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων ή αλλιώς ERP ενοποιούν όλες τις λειτουργίες της επιχείρησης σε μια κοινή πλατφόρμα, στην οποία η αναζήτηση, διαχείριση και αξιοποίηση των πληροφοριών γίνεται εύκολη. Αναγνωρίζονται από τις επιχειρήσεις ως η καλύτερη τεχνολογική λύση για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη διαχείριση της πληροφορίας. Η μεγάλη πιθανότητα αποτυχίας σε συνδυασμό με τις μεγάλες απαιτήσεις σε πόρους, οικονομικούς, υλικούς και ανθρώπινους έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των ερευνητών. Ενώ αρχικά τα ERP συστήματα απευθύνονταν σε μεγάλες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν μπει δυναμικά στον χώρο των μικρομεσαίων. Η υλοποίηση τέτοιων συστημάτων με το μικρότερο δυνατό ρίσκο είναι εξαιρετικής σημασίας.
Η εργασία αναπτύσσεται σε έξι κεφάλαια. Αρχικά, γίνεται μια εισαγωγή σε βασικές έννοιες των ERP συστημάτων ώστε να τονιστούν σημαντικά χαρακτηριστικά τους. Στην συνέχεια, εξετάζεται η σπουδαιότητα του ρόλου τους στις σύγχρονες επιχειρήσεις και η χρησιμότητας τους μέσω της ανάλυσης βασικών λειτουργικών προγραμμάτων.
Έπειτα, περιγράφεται η διαδικασία επιλογής και υλοποίησης ενός πληροφοριακού συστήματος καθώς και η επιρροή που έχουν τόσο στα Logistics όσο και σε άλλες σημαντικές λειτουργίες όπως η παραγωγή, οι ανθρώπινοι πόροι, οι πωλήσεις και το marketing. Εφόσον ένα τέτοιο σύστημα επιλεγεί και υλοποιηθεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία της επιχείρησης.
Σημαντικά στοιχεία στα οποία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, είναι ο προσδιορισμός των παραγόντων που επηρεάζουν θετικά και κυρίως αρνητικά την υλοποίηση ενός πληροφοριακού συστήματος. Κύριος στόχος της εργασίας, είναι η αξιολόγηση του κόστους, των ωφελειών και της γενικότερης απόδοσης της επένδυσης.
Στο τελευταίο μέρος, έχοντας συλλέξει τα δεδομένα από κάποιες έρευνες και κάνοντας χρήση του προγράμματος SPSS, παρατίθενται τα αποτελέσματα επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές από την χρήση ERP συστημάτων. Σκοπός είναι μέσω της ερμηνείας των αποτελεσμάτων να διαφωτιστούν σημαντικά στοιχεία και παράγοντες που ενεπλάκησαν άμεσα στην διαδικασία υλοποίησης καθώς επίσης, ποιος παράγοντας έπαιξε καταληκτικό ρόλο και ποιο πρόγραμμα είναι αυτό που παρουσιάζει τα περισσότερα μειονεκτήματα. Επίσης, γίνεται προσπάθεια να δοθούν προτάσεις και λύσεις επιδιόρθωσης τους ή αποφυγής τους.
Έχοντας μια γενική εικόνα από τα παραπάνω, η παρούσα εργασία κλείνει με κάποια συμπεράσματα ως προς το αν αξίζει τελικά η υιοθέτηση ενός ERP συστήματος σε μια επιχείρηση.