Το δίκαιο της θάλασσας και ενεργειακά θέματα
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Δίκαιο της θάλασσας ; Υφαλοκρηπίδα ; Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) ; ΥδρογονάνθρακεςΠερίληψη
Από την αρχαιότητα, η σημασία της θάλασσας στην κοινωνική και οικονομική ζωή υπήρξε μεγάλη. Οι περίοδοι κρίσης και αμφισβητήσεων, οδήγησαν σε Συμβάσεις για την προστασία των ίδιων των κρατών αλλά και για τις σχέσεις τους με άλλα γείτονα κράτη, μέσα από οριοθετήσεις θαλασσών.
Βασικός λίθος σε όλα αυτά ήταν το Δίκαιο της Θάλασσας. Οι προσπάθειες κωδικοποίησής του, οδήγησαν σε μια κατάσταση ισορροπίας με δικαιώματα και αρμοδιότητες των παράκτιων κρατών. Η αρχή της καλής πίστης και η απαγόρευση της κατάχρησης του δικαιώματος, οδήγησαν πολλές χώρες σε οριοθετήσεις των θαλάσσιων ζωνών τους, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Όσον αφορά τη χώρα μας, η οποία κύρωσε τη συμφωνία Δικαίου της Θάλασσας το 1995, έχει να αντιμετωπίσει εκκρεμή προβλήματα με τις γείτονες χώρες.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, η εξερεύνηση των φυσικών πόρων, οδήγησαν σε ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι γεωπολιτικές αλλαγές έγιναν εμφανείς.
Η ύπαρξη ελληνικών υδρογονανθράκων είναι πλέον γεγονός. Η ελληνική πλευρά, στην προσπάθειά της να οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες της και να εκμεταλλευτεί το φυσικό της πλούτο, επιλέγει ορθά την ειρηνική επίλυση σε μια πιθανή προσπάθεια αντιμετώπισης αδιεξόδου στις συνεννοήσεις με τα γειτονικά κράτη.