Χρηματοοικονομική ανάλυση και αποτίμηση εταιρειών σε οικονομική δυσχέρεια
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Χρηματοοικονομική ανάλυση ; Λογιστικές καταστάσεις ; Αριθμοδείκτες ; Αποτίμηση εταιρειών ; Ταμειακές ροέςΠερίληψη
Στην παρούσα εργασία εφαρμόζεται χρηματοοικονομική ανάλυση και αποτίμηση τριών εισηγμένων εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου για την πενταετία 2010-2014 με αντικειμενικό σκοπό την αποτύπωση των οικονομικών τους στοιχείων την παραπάνω περίοδο.
Η μεθοδολογία που ακολουθείται περιλαμβάνει αρχικά την παρουσίαση του οικονομικού περιβάλλοντος τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης μέσω των δημοσιονομικών και νομισματικών εξελίξεων καθώς και ανάλυση του κατασκευαστικού κλάδου μέσω μιας ανάλυσης ανταγωνισμού ώστε να επιτευχθεί ο αντικειμενικός σκοπός της εργασίας.
Όσον αφορά την ανάλυση της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι δημοσιονομικές εξελίξεις είχαν θετική πορεία αφού στις περισσότερες χώρες παρουσιάστηκε βελτίωση των δημοσίων εσόδων και μείωση των κρατικών δαπανών. Ωστόσο, λίγο πιο δύσκολη ήταν η κατάσταση στις χώρες που υπάγονταν σε προγράμματα οικονομικής σταθερότητας με την Πορτογαλία όμως να παρουσιάζει θετικές δημοσιονομικές εξελίξεις. Επιπλέον, το δημοσιονομικό έλλειμμα μειωνόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας στις περισσότερες χώρες.
Στις νομισματικές εξελίξεις, υπήρξε διακύμανση του νομισματικού δείκτη Μ3 καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας αν και σε γενικές γραμμές κυμάνθηκε σε θετικά επίπεδα έναντι αρνητικών προηγούμενων ετών εξαιτίας κυρίως της ανάκαμψης του χρηματοπιστωτικού τομέα και της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης των καταθετών προς το τραπεζικό σύστημα.
Στην Ελλάδα, όλη την πενταετία η απασχόληση, μειωνόταν, μείωση που σχετίζεται άμεσα με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ. Επιπλέον, χαρακτηριστικό είναι πως ενώ οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν, η προσφορά εργασίας παρέμεινε η ίδια. Στις δημοσιονομικές εξελίξεις, μετά το 2011 υπήρξε αύξηση των δημοσίων εσόδων εξαιτίας κυρίως των νομοθεσιών που αφορούν την αύξηση φορολογικών συντελεστών. Παράλληλα, σημειώθηκε και μικρή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Τέλος, όσον αφορά τις νομισματικές εξελίξεις, ο δείκτης Μ3 μειωνόταν ως το 2011 ενώ μετά παρουσίασε άνοδο.
Η δυσμενής οικονομική κατάσταση εκείνης της περιόδου είχε επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κατασκευαστικό κλάδο. Συγκεκριμένα, ενώ το 2000-2008 ο κλάδος αποτελούσε το 6,1% του ΑΕΠ, το 2013 ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο 1,6%. Η εμφάνιση ζημιογόνων επιχειρήσεων είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση των κατασκευών κατά 76,3% από το 2008 έως το 2013. Τέλος, οι τιμές των κτιρίων δεν έμειναν ανεπηρέαστες αφού μειώθηκαν αρκετά επηρεάζοντας έτσι την οικονομική κατάσταση των ιδιοκτητών τους.
Αναφορικά, με τις εταιρείες που αναλύονται, από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις προκύπτει πως τα καθαρά αποτελέσματα μετά φόρων είναι σχεδόν και για τις τρεις ζημιογόνα τα περισσότερα έτη της περιόδου. Εξαίρεση αποτελεί η εταιρεία ΤΕΡΝΑ η οποία εμφανίζεται κερδοφόρα τα τρία από τα πέντε έτη. Ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει φθίνουσα πορεία για τις ΜΟΧΛΟΣ και ΑΤΤΙΚΑΤ όπου από το 2010 ως το 2014 υπάρχει πτώση των πωλήσεων κατά 83% και 99% αντίστοιχα. Ωστόσο, η ΤΕΡΝΑ εκτοξεύει τις πωλήσεις της κατά 104% το 2014 σε σχέση με το 2010. Η ίδια εταιρεία επίσης εμφάνισε τα μοναδικά θετικά καθαρά περιθώριά κέρδους με μέσο όρο 0,978%.