Κοστολόγηση κοινωνικού φαρμακείου
Costing social pharmacy
Master Thesis
Συγγραφέας
Γαρουφαλή, Μαρία - Μαρκέλλα
Ημερομηνία
2016Επιβλέπων
Κοτταρίδη, ΚωνσταντίναΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Εθελοντισμός ; Εθελοντική εργασία ; Κοινωνικό φαρμακείο ; Οικονομική κρίση ; Κοστολόγηση ; Volunteering ; Social pharmacy ; Financial crisis ; CostingΠερίληψη
Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας είναι να εξετάσει τον εθελοντισμό στην Ελλάδα, να μελετήσει τις οργανώσεις και τους φορείς που υπάρχουν, τον ρόλο των Κοινωνικών Φαρμακείων στο πλαίσιο της μεγάλης κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα και επιπλέον να ελέγξει την κοστολόγηση του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Ιλίου. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια περιγραφή του εθελοντισμού, στην ιστορία του, των μορφών του, τι γίνεται με τον εθελοντισμό στην Ελλάδα, ποια είναι η Κοινωνία των Πολιτών και η συμμετοχική διαδικασία. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται οι οργανώσεις και οι φορείς Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι «πληθυσμοί» των άτυπων και των τυπικών φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βασικά στοιχεία των οργανώσεων, η θεσμική τους μορφή, τι δράσεις κάνουν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τις πηγές χρηματοδότησης, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του εθελοντισμού αλλά και το νομικό πλαίσιο.
Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται η ίδρυση και ο σκοπός λειτουργίας των κοινωνικών φαρμακείων και των κοινωνικών ιατρείων, τα χαρακτηριστικά των ΚΙΦΑ, η οργανωτική τους δομή, οι δικαιούχοι και τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν οι πολίτες και η κατηγοριοποίηση των πολιτών. Στο τελευταίο και τέταρτο κεφάλαιο είναι η έρευνα που έγινε στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ιλίου, όπου περιγράφονται όλα τα δεδομένα ανά οικογένεια των πολιτών που παίρνουν φάρμακα, την συχνότητα επίσκεψης τους, ποιο έτος προσήλθαν οι περισσότεροι. Επιπλέον πόσο κοστίζουν συνολικά όλα τα άτομα ανά έτος, οι ευπαθείς ομάδες που προσέρχονται, αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι, το μορφωτικό τους επίπεδο. Ακόμα περιγράφονται τα οικονομικά στοιχεία του Κοινωνικού Φαρμακείου, πόσοι ωφελούμενοι προσήλθαν ανά μήνα από τον Δεκέμβριο του 2013 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016 όπου έγινε η καταμέτρηση, η αξία των χορηγιών αλλά και η αξία των αποσύρσεων ανά μήνα. Τέλος, η έρευνα έγινε με στόχο να κοστολογηθεί το Κοινωνικό Φαρμακείο αλλά και να ελεγχθεί η κατάσταση των πολιτών τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση που περνάει η χώρα.