Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΚότιος, Άγγελος
dc.contributor.authorΠαπαγεωργίου, Αγγελική Σ.
dc.date.accessioned2015-03-06T11:17:43Z
dc.date.available2015-03-06T11:17:43Z
dc.date.issued2015-03-06T11:17:43Z
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/6361
dc.description.abstractΣτα πλαίσια της παρούσας εργασίας επιχειρείται μια προσπάθεια κατανόησης, ερμηνείας και όσο το δυνατόν πληρέστερης παρουσίασης και ανάλυσης του ζητήματος των άμεσων ξένων επενδύσεων καθώς και των πολιτικών προσέλκυσης τους στα πλαίσια της οικονομικής διπλωματίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περίπτωση της Ελλάδας. Αρχικά, επιχειρείται μία γενικής φύσεως προσέγγιση αναφορικά με την έννοια και το περιεχόμενο των ΑΞΕ. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί την εισαγωγή στην έννοια των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων με την παράθεση των πιο διαδεδομένων ορισμών ενώ επίσης παρουσιάζονται οι μορφές και οι βασικοί τύποι στους οποίους διακρίνονται. Ακολουθεί ο πλήρης προσδιορισμός αλλά και η περαιτέρω ανάλυση του θέματος με την ταυτόχρονη ανάδειξη της σημαντικότητας των ΑΞΕ καθώς και της σχέσης τους με τον παράγοντα ανταγωνιστικότητα. Το επόμενο κεφάλαιο αποτελεί τη μετάβαση από τις γενικού τύπου έννοιες των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, που παρουσιάστηκαν στο πρώτο κεφάλαιο, σε πιο συγκεκριμένες έννοιες. Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στους κυριότερους παράγοντες προσέλκυσης ΑΞΕ καθώς και στις διάφορες μορφές κινήτρων που συναντάμε. Ακόμη, σημειώνονται οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρώπης που ενδυναμώνονται από την προσέλκυση ΑΞΕ μέσω συγκεκριμένων πολιτικών και δίνονται ενδιαφέροντα παραδείγματα ανεπτυγμένων χωρών της Ε.Ε. με επιτυχημένη πορεία ως προς την εισροή ξένων κεφαλαίων. Στη συνέχεια προσεγγίζεται το ζήτημα των ΑΞΕ στα πλαίσια της Ελληνικής οικονομίας. Αρχικά καταγράφονται οι πολιτικές προσέλκυσης σε εθνικό επίπεδο αναλύοντας το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΞΕ και τους αρμόδιους φορείς προσέλκυσης ενώ τονίζονται οι αδυναμίες και τα προβλήματα που ανακύπτουν στη χώρα μας ως προς την εισαγωγή ξένων επενδύσεων. Ακολουθεί εκτενής αναφορά στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας, στην οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις στη γενικότερη οικονομία καθώς και ως προς τις ροές ΑΞΕ. Επιπρόσθετα, δίνονται στατιστικά στοιχεία των ΑΞΕ στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο και σκιαγραφούνται οι τάσεις ΑΞΕ στην Ελλάδα και το διεθνές πλαίσιο. Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο παρατίθενται τα συμπεράσματα που έχουν διεξαχθεί από την όλη μελέτη και γίνεται μια γενικότερη επισκόπηση του εξεταζόμενου ζητήματος μαζί με την παράθεση συγκεκριμένων προτάσεων. Αναλύονται συμπεράσματα, σχόλια και αναφέρονται συγκροτημένες προτάσεις που έχουν ως στόχο το να καταστεί η χώρα μας πιο ελκυστική ως προς την προσέλκυση ΑΞΕ και κατά συνέπεια πιο ανταγωνιστική.
dc.language.isoel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el
dc.subjectΕπενδύσεις, Ξένες -- Ελλάδα
dc.subjectΕλλάδα -- Οικονομική ανάπτυξη
dc.titleΆμεσες ξένες επενδύσεις. Προσδιοριστικοί παράγοντες και πολιτικές προσέλκυσης στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας. Η περίπτωση της Ελλάδας
dc.typeMaster Thesis
europeana.isShownAthttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/6361
dc.identifier.call332.6 ΠΑΠ


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»