Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΠαπασωτηρίου, Χαράλαμπος
dc.contributor.authorΤζίγκου, Ασπασία Β.
dc.date.accessioned2014-09-04T07:04:50Z
dc.date.available2014-09-04T07:04:50Z
dc.date.issued2014-09-04T07:04:50Z
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/5986
dc.description.abstractΜετά το πέρας του ψυχρού πολέμου το άναρχο διεθνές σύστημα από διπολικό μετατράπηκε σε πολυπολικό με ηγεμονική δύναμη αυτή των ΗΠΑ. Η υπεροχή των ΗΠΑ τόσο και σκληρή όσο και ήπια ισχύ, οδήγησαν τις ίδιες ως τρόπο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής τους να έχουν απλά την επιβολή της ισχύος τους. Στη νέα τάξη πραγμάτων, στη μεταψυχροπολεμική εποχή πια, οι ΗΠΑ προσπαθούν να διατηρήσουν τη δεσπόζουσα θέση τους στο διεθνές σύστημα. Κεντρίζοντας τους το ενδιαφέρον το βόρειο τμήμα της Ευρασίας και προσπαθώντας να επιβάλλουν το δικό τους σύστημα αξιών. Στη μεταψυχροπολεμική εποχή διεξάγουν πολέμους σε χώρες της Μέσης Ανατολής με στόχο τη διασφάλιση μαύρου χρυσού προς τη δύση. Καθώς και εκστρατείες εκδημοκρατισμού – ανθρωπιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η πιο σημαντική πρόκληση για τις ΗΠΑ στο άναρχο παγκοσμιοποιημένο διεθνές σύστημα μετά το πέρας του ψυχρού πολέμου ήταν τo τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, που αφύπνισε την εξωτερική πολιτική της Αμερικής και απέδειξε στις ΗΠΑ ότι για να προχωρήσουν στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας καθώς και σε άλλους τομείς, χρειάζονται τη συνεργασία και άλλων κρατών. Αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα συντελέστηκε από μία φονταμενταλιστική τρομοκρατική διεθνής ισλαμική οργάνωση, την Al Qaeda, και τον αρχηγό της Osama Bin Laden, όπου με αυτόν τον τρόπο εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους στην εξάπλωση της αμερικανικής κουλτούρας και του δυτικού προτύπου. Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου χαρακτηρίστηκε από μια συνεργασία σκληρής και ήπιας ισχύος, από συναίνεση σε αρχές και κανόνες που επέτρεψαν τη συνεργασία με άλλα κράτη , για τη δημιουργία πολιτικής σταθερότητας, οικονομικής ανάπτυξης και δημοκρατικών αρχών. Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ όμως ενάντια στη τρομοκρατία, με τη δημιουργία αντιτρομοκρατικών νόμων, φάνηκε να καταπατά σημαντικά ανθρώπινα δικαιώματα και κεκτημένα χρόνων. Όλα όσα είχαν καταφέρει οι άνθρωποι να πετύχουν και να διασφαλίσουν ως ανθρώπινα δικαιώματα, φαίνεται σήμερα με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας να καταπατούνται.
dc.language.isoel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el
dc.subjectΕξωτερική πολιτική -- Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
dc.subjectΠόλεμος και θρησκεία
dc.subjectΤρομοκρατία
dc.subjectQaida (Organization)
dc.subjectViolence -- Religious aspects -- Islam
dc.titleΗ εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α μετά το Ψυχρό Πόλεμο, το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και η Al Qaeda
dc.typeMaster Thesis
europeana.isShownAthttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/5986
dc.identifier.call949.507 4 ΤΖΙ


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»