dc.contributor.advisor | Κοτταρίδη, Κωνσταντίνα | |
dc.contributor.author | Πάτσαλος, Κωνσταντίνος | |
dc.date.accessioned | 2024-10-01T12:15:24Z | |
dc.date.available | 2024-10-01T12:15:24Z | |
dc.date.issued | 2024-06 | |
dc.identifier.uri | https://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/16810 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26267/unipi_dione/4232 | |
dc.description.abstract | Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή εξετάζεται ο ελαιοπαραγωγικός κλάδος στην Ελλάδα, χώρες της ΕΕ καθώς και μερικούς νέες ελαιοπαραγωγικές χώρες εκτός του Μεσογειακού χώρου όπου η ελιά είναι ευρύτατα διαδεδομένη από την εποχή του Χαλκού. Κύριο ενδιαφέρον είναι η βιωσιμότητα των διαδικασιών του ελαιοπαραγωγικού κλάδου, τα υποπροϊόντα που δημιουργεί και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που έχει ο κλάδος, δίχως να θυσιαστεί η κοινωνική του προσφορά σε προϊόντα και θέσεις εργασίας.
Αφού περιγραφούν συνοπτικά οι παραγωγικές διαδικασίες της καλλιέργειας του ελαιοκαρπού και της μεταποίησής του σε ελαιόλαδο, και πώς αυτές έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, γίνεται ανάλυση των διαφόρων εισροών και εκροών που δημιουργούν, ποιες διαδικασίες είναι οι πιο ρυπογόνες και πώς επηρεάζεται το περιβάλλον από αυτά. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από πολλαπλές αξιολογήσεις κύκλου ζωής. Γίνεται διασταύρωση στοιχείων από πολλαπλές χώρες και διαφορετικές μεθόδους καλλιέργειας, αποκτώντας έτσι μία καλή εικόνα για τα πλεονεκτήματα των συγχρόνων μεθόδων καλλιέργειας, συσκευασίας, προτυποποίησης και διανομής του ελαιόλαδου, αλλά και των εκάστοτε περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης ορίζουν ένα πλαίσιο βάσει του οποίου πρέπει να προσαρμόσουμε τις ανθρώπινες παραγωγικές, οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, με στόχο μία αειφόρο λειτουργία της, δίχως επιβάρυνση του περιβάλλοντος και καταργώντας κοινωνικές ανισότητες, δίνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης υγιών και ασφαλών κοινωνιών. Πραγματοποιείται περιγραφή των 17 Στόχων για την Βιώσιμη Ανάπτυξη όπως αυτοί ορίστηκαν από τον ΟΗΕ στην Ατζέντα 2030 για την βιώσιμη ανάπτυξη, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στους στόχους οι οποίοι θεωρούνται άμεσα εφαρμόσιμοι στον ελαιοπαραγωγικό τομέα.
Η εργασία ολοκληρώνεται εξετάζοντας τα δεδομένα που κοινοποιούν σήμερα μεγάλες ελαιοπαραγωγικές εταιρείες σε όλο τον πλανήτη στις ιστοσελίδες τους και σε εκθέσεις βιωσιμότητας, παρατηρώντας τις ενέργειες που υλοποιούνται σήμερα, οι τομείς στους οποίους υπάρχει εξέλιξη ή στασιμότητα και τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών. Σημαντική είναι η αναγνώριση των στοιχείων Greenwashing που υπάρχουν σε όλα αυτά τα κείμενα και την αντικειμενική αξία που αυτά πραγματικά προσφέρουν, παρά την χρήση τους για την προώθηση των συμφερόντων μίας κερδοσκοπικής εταιρείας. | el |
dc.format.extent | 110 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Πειραιώς | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/ | * |
dc.title | Ελαιοπαραγωγικός κλάδος και δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης | el |
dc.title.alternative | Olive oil sector and possibilities of sustainable development | el |
dc.type | Master Thesis | el |
dc.contributor.department | Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης | el |
dc.description.abstractEN | In this thesis we examine the olive oil sector in Greece and EU countries from the Mediterranean area where the olive was traditionally cultivated since the Bronze Age, as well as some new olive producing countries outside. The main interest is the sustainability of the olive sector's processes, the by-products it generates and the actions to be taken to further reduce the environmental footprint of the sector without sacrificing its social contribution in terms of products and jobs.
After briefly describing the production processes of olive cultivation and olive oil processing and how they have evolved in recent years, the various inputs and outputs they generate are analyzed, which processes are the most polluting and how the environment is affected by them. These data are derived from multiple life cycle assessments. Data from multiple countries and different cultivation methods are cross-referenced, giving a good picture of the advantages of modern methods of cultivation, packaging, standardization and distribution of olive oil, as well as their respective environmental impacts.
The principles of sustainable development define a framework under which we must adapt human productive, economic and social activities, aiming at a sustainable operation, without harming the environment and eliminating social inequalities, enabling the development of healthy and secure societies. A description of the 17 Sustainable Development Goals (SDGs) as defined by the UN in the 2030 Agenda for Sustainable Development is provided, with a greater emphasis on the goals that are considered directly applicable to the oil sector.
The paper concludes by examining the data that major olive oil companies around the globe currently communicate on their websites and in sustainability reports, observing the actions currently being implemented, the areas where there is progress or stagnation, and the results of these efforts. It is important to recognize the elements of greenwashing present in all these texts and the objective value they actually offer, rather than using them to promote the interests of a for-profit company. | el |
dc.contributor.master | Οικονομική και Επιχειρησιακή Στρατηγική | el |
dc.subject.keyword | Βιωσιμότητα | el |
dc.subject.keyword | Βιώσιμη ανάπτυξη | el |
dc.subject.keyword | Ελαιοπαραγωγικός κλάδος | el |
dc.date.defense | 2024-06-12 | |