Η εξέλιξη των επικοινωνιών στη θάλασσα : από τα σήματα Μορς έως τις δορυφορικές επικοινωνίες
Master Thesis
Συγγραφέας
Λάμπρου, Αικατερίνη Σπυριδούλα
Ημερομηνία
2024-04Επιβλέπων
Φαφαλιός, ΜιχαήλΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ορατή συνεννόηση ; Τηλέγραφος ; GMDSS ; Δορυφορικές επικοινωνίεςΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μια ιστορική αναδρομή των ναυτικών επικοινωνιών από το 1817 έως σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται εκτενώς η επικοινωνία των πλοίων μέσω της Ορατής Συνεννόησης. Φωτεινά σήματα, σημαίες και σήματα δια βραχιόνων είναι οι τρόποι που επινόησαν οι ναυτικοί για να μπορούν να επικοινωνούν στη θάλασσα.
Εν συνεχεία, στο δεύτερο κεφάλαιο, μια καινούργια εποχή έρχεται στον τομέα των ναυτικών επικοινωνιών όταν ο Guglielmo Marconi κατορθώνει και αναπτύσσει την ασύρματη τηλεγραφία και ξεκινά η εγκατάσταση ασύρματου τηλέγραφου στα πλοία. Μια νέα ειδικότητα εμφανίζεται, και δεν είναι άλλη από αυτή του μαρκόνη, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λήψη και αποστολή μηνυμάτων όταν το πλοίο είναι εν πλω. Σαφώς, η επικοινωνία μέσω ασύρματου τηλεγράφου δεν θα μπορούσε να αποκατασταθεί χωρίς τον Κώδικα Μορς, έναν συνδυασμό από τελείες και παύλες που αντιστοιχούν σε κάθε γράμμα και αριθμό. Εφευρέτης του κώδικα Μορς δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από τον Σαμουέλ Μορς.
Η εργασία ολοκληρώνεται με την αναφορά στα επίγεια και δορυφορικά μέσα επικοινωνίας που ξεκινήσαν στα μέσα του εικοστού αιώνα και συγκεκριμένα στη λειτουργία του GMDSS. Για τη δημιουργία και επιβολή αυτού του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Συστήματος Κινδύνου και Ασφάλειας απαιτήθηκε η δημιουργία μιας πληθώρας Οργανισμών και η σύναψη πολλών Συμβάσεων, όπως αυτές αναλύονται στην εργασία. Τέλος, να σημειωθεί πως έγινε μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε τα γεγονότα και οι εξελίξεις να αναγραφούν με χρονολογική σειρά.