Οι επενδυτικές συμβάσεις υπό το πρίσμα του Ευρωπαϊκού Χάρτη Ενέργειας
View/ Open
Abstract
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τους λόγους για τους οποίους κρίθηκε σημαντική η υπογραφή της Συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ενέργειας εστιάζοντας κυρίως στις διατάξεις που αφορούν την προστασία των επενδύσεων.
Θα επικεντρωθούμε ιδίως στις αρχές της δίκαιης και ισότιμης μεταχείρισης και της μη διάκρισης καθώς επίσης και στις ρήτρες της εθνικής μεταχείρισης και του μάλλον ευνοούμενου κράτους, συγκρίνοντάς τις και με τις ρυθμίσεις άλλων διεθνών κειμένων όπως της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT) του ΠΟΕ και της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA).
Επίσης, ξεχωριστό κεφάλαιο της εργασίας αφορά την περίπτωση των απαλλοτριώσεων και θα δούμε πώς έχουν εφαρμοστεί διεθνώς οι κανόνες περί απαγόρευσης απαλλοτρίωσης της περιουσίας του επενδυτή αλλά και πώς έχουν ερμηνευτεί ειδικά υπό το πρίσμα της Συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ενέργειας.
Η ανάλυσή μας θα φωτιστεί από την υπάρχουσα νομολογία των διαιτητικών δικαστηρίων, η οποία ωστόσο δεν είναι πλούσια ακόμα, για να μπορούμε να πούμε με ασφάλεια για παγιωμένες αρχές και κανόνες που πρέπει να ισχύουν, προκειμένου τα κράτη μέλη - συμβαλλόμενοι της Συνθήκης να θωρούνται κάθε φορά σύννομα προς τις επιταγές της.
Τέλος, στα συμπεράσματα-επίλογο θα συμπεριλάβουμε την κριτική που ασκείται στη Συνθήκη και η οποία ίσως δώσει ώθηση για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.