Πρότυπα συστήματα απολογισμών βιώσιμης ανάπτυξης & επιχειρηματικής υπευθυνότητας και η αξιολόγηση των οργανισμών από επενδυτικούς οίκους αξιολόγησης
Corporate sustainability reporting frameworks and the organisations evaluation by rating agencies
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Βιώσιμη ανάπτυξη ; Εταιρική κοινωνική ευθύνη ; Υπολογισμοί βιωσιμότητας ; Επενδυτικοί οίκοι αξιολόγησης ; ESG ; Δείκτες βιωσιμότητας ; Υπεύθυνες επενδύσειςΠερίληψη
Ο όρος της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ή αλλιώς αειφόρου ανάπτυξης (Sustainable Development), διατυπώθηκε πρώτη φορά, το 1987, από την Παγκόσμια Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης (The World Commission on Environment and Development – WCED) και αφορά στην «ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακυβεύεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες».
Τα οφέλη που προκύπτουν από την υιοθέτησή της είναι ποικίλα και έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρειών και οργανισμών, παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, πλήθος ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων σχεδιάζουν τη στρατηγική τους, δίνοντας έμφαση στην επίδρασή τους σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, πολλές εταιρείες δημοσιεύουν την επίδοση και τις ενέργειές τους ως προς το περιβάλλον, την κοινωνία, αλλά και την οικονομία, ενημερώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα ενδιαφερόμενα μέρη τους μέσω των απολογισμών που εκδίδουν ετησίως.
Οι συγκεκριμένες εκθέσεις συντίθενται βάσει παγκοσμίων προτύπων αναφοράς και κατευθυντήριες γραμμές, όπως για παράδειγμα τα πρότυπα GRI (Global Reporting Initiative), SASB (Sustainability Accounting Standards Board, τον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας, τη σειρά προτύπων AA1000 του AccountAbility, τo Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών, το ISO 26000:2010 κ.λπ..
Το περιεχόμενο αυτών των εκθέσεων αποτελεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αντικείμενο ενδιαφέροντος και αξιολόγησης επενδυτών, οι οποίοι εστιάζουν σε επιχειρήσεις και πρωτοβουλίες με θετικό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο, με στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης. Έτσι, επενδυτικοί οίκοι αξιολόγησης βαθμολογούν τις εταιρείες με βάση ESG (Environment, Social, Governance) κριτήρια και βάσει της επίδοσής τους σε αυτούς τους τομείς.