Εμφάνιση απλής εγγραφής

Διαχείριση αποθεμάτων στον χώρο των τροφίμων: εμπειρική ανάλυση

dc.contributor.advisorΚαρκαλάκος, Σωτήριος
dc.contributor.authorΠηλιχός, Δημήτριος
dc.date.accessioned2019-11-18T11:41:14Z
dc.date.available2019-11-18T11:41:14Z
dc.date.issued2019-09
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/12316
dc.description.abstractΗ σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Η αύξηση του ανταγωνισμού αυτού οφείλεται στο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ως παγκοσμιοποίηση, θα μπορούσαμε να ορίσουμε την κατάργηση των εμποδίων ανάμεσα στις εθνικές οικονομίες των κρατών, σε ό,τι αφορά το εμπόριο, τις κινήσεις κεφαλαίων και τις τεχνολογικές αλλαγές. Μέσα λοιπόν σε αυτό το περιβάλλον, η κάθε επιχείρηση θα πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην διαδικασία εφοδιασμού της με προϊόντα, στην επιλογή των κατάλληλων προμηθευτών, στην τήρηση των διαδικασιών που αφορούν την ποιότητα των προϊόντων της, στην σωστή επιλογή δικτύων πελατών και φυσικά στην παροχή υπηρεσιών με στόχο την κάλυψη των αναγκών των πελατών/καταναλωτών. Το κάθε οικονομικό τμήμα της κάθε επιχείρησης εστιάζει στην μείωση του κόστους και στην μεγιστοποίηση του κέρδους. Ένας τρόπος επίτευξης αυτού του στόχου είναι η προσπάθεια μείωσης του κόστους διατήρησης και διαχείρισης του αποθέματος της κάθε επιχείρησης. Επομένως, σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι η βελτιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης αποθεμάτων μιας μεγάλης εταιρείας Α΄ υλών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, μελετώντας την βιβλιογραφία και τις θεωρητικές πρακτικές και προσπαθώντας να τις εφαρμόσουμε στην πραγματικότητα αυτής της επιχείρησης. Ξεκινώντας, θα γίνει η μελέτη ταξινόμησης των αποθεμάτων της με την χρησιμοποίηση της ABC ανάλυσης, ώστε να δούμε ποια από τα αποθέματά της είναι υψίστης σημασίας και χρειάζονται στενότερη επίβλεψη κατά την διαδικασία της αποθεματοποίησης. Στην συνέχεια, θα μελετήσουμε το ολικό κόστος αποθέματος, το σημείο ανά παραγγελίας και την οικονομική ποσότητα παραγγελίας για τα προϊόντα που βρίσκονται στην Α ομάδα της ABC ανάλυσης που έγινε παραπάνω. Έπειτα, θα πραγματοποιήσουμε έρευνα προκειμένου να μπορέσουμε να προβλέψουμε την μεσοπρόθεσμη ζήτηση αυτών των προϊόντων. Τελειώνοντας, θα συμπεράνουμε αν το σύστημα της σταθερής ποσότητας που εφαρμόζεται από την συγκεκριμένη επιχείρηση κρίνεται αποδοτικό ή αν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ορισμένες αλλαγές. Συνοψίζοντας, η δομή της διπλωματικής μας εργασίας θα είναι η εξής: Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται βιβλιογραφική αναφορά στο σύστημα σταθερής ποσότητας παραγγελίας που χρησιμοποιεί η εταιρείας μας. Στο τρίτο κεφάλαιο, γίνεται η ABC ανάλυση. Στο τέταρτο κεφάλαιο, θα χρησιμοποιήσουμε κωδικούς προϊόντων της Α κατηγορίας και θα προβλέψουμε την ζήτησή τους για το έτος 2020. Στο πέμπτο κεφάλαιο, θα γίνει η μελέτη του ολικού κόστους, του σημείου ανά παραγγελίας και της οικονομικής ποσότητας παραγγελίας για τους κωδικούς αυτούς. Τέλος, στο έκτο κεφάλαιο, θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματά της μελέτης μας.el
dc.format.extent69el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Πειραιώςel
dc.titleΔιαχείριση αποθεμάτων στον χώρο των τροφίμων: εμπειρική ανάλυσηel
dc.title.alternativeManagement of stocks in the food store: experimental analysisel
dc.typeMaster Thesisel
dc.contributor.departmentΣχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οικονομικής Επιστήμηςel
dc.contributor.masterΟικονομική και Επιχειρησιακή Στρατηγικήel
dc.subject.keywordΑποθέματαel
dc.subject.keywordΚλάδος τροφίμωνel
dc.subject.keywordΕμπειρική ανάλυσηel
dc.date.defense2019-10-18


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής


Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»