Μετασχηματιστικό μοντέλο ηγεσίας και ικανοποίηση ανθρώπινου δυναμικού σε μονάδες υγείας στην Ελλάδα
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Μετασχηματιστική ηγεσία ; Εργασιακή ικανοποίησηΠερίληψη
Η ηγεσία έχει κατά καιρούς απασχολήσει τη βιβλιογραφία εξαιτίας του ενδιαφέροντος που προκαλεί ως θέμα και της επίδρασης που έχει στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξεταστεί κατά πόσο η άσκηση του μετασχηματιστικού μοντέλου ηγεσίας σε μονάδες υγείας στην Ελλάδα επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την ικανοποίηση των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτής της διερεύνησης εξετάζονται παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν θετικά την ικανοποίηση των εργαζομένων και εντοπίζονται οι παράγοντες οι οποίοι ανταποκρίνονται και εφαρμόζονται στην περίπτωση της μετασχηματιστικής ηγεσίας.
Η σημασία της έρευνας έγκειται στην πληθώρα των ερευνών που ασχολούνται με την ηγεσία γενικά, αλλά και τη μετασχηματιστική ηγεσία συγκεκριμένα, ειδικά μετά το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας και τη σύνδεσή της με την εργασιακή ικανοποίηση.
Η μεθοδολογία της έρευνας βασίστηκε αφενός στη διατύπωση ορισμένων ερευνητικών υποθέσεων με βάση δευτερογενή στοιχεία της βιβλιογραφίας και αφετέρου στην εμπειρική διερεύνηση με τη χρήση του ερωτηματολογίου για την επιβεβαίωση ή απόρριψη αυτών των ερευνητικών υποθέσεων. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ξενόγλωσσες δημοσιευμένες έρευνες, από τις οποίες αντλήθηκαν τα δύο τμήματα του ερωτηματολογίου που αφορούν την εργασιακή ικανοποίηση (TSI ερωτηματολόγιο) και το μετασχηματιστικό μοντέλο ηγεσίας (MLQ ερωτηματολόγιο). Στην πρώτη περίπτωση εξετάστηκαν πέντε διαστάσεις της επαγγελματικής ικανοποίησης, που αφορούν τον διοικητή, τους συναδέλφους, τη φύση της εργασίας, τους ασθενείς και τις εργασιακές συνθήκες και στη δεύτερη περίπτωση εξετάστηκαν πέντε διαστάσεις του μετασχηματιστικού μοντέλου ηγεσίας, που αφορούν την εξιδανικευμένη επιρροή που προέρχεται από τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά του ηγέτη, το εμπνευσμένο κίνητρο, την πνευματική διέγερση και την ατομική εξέταση. Η στατιστική ανάλυση των συγκεντρωμένων δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του Microsoft Excel για την περιγραφική στατιστική ανάλυση και με τη συνδρομή του στατιστικού πακέτου SPSS 20.0 για την επαγωγική στατιστική ανάλυση. Το δείγμα αποτελείται από 70 εργαζόμενους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με τυχαία δειγματοληψία.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική και θετική σχέση μεταξύ της μετασχηματιστικής ηγεσίας και της εργασιακής ικανοποίησης, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένα δημογραφικά και άλλα χαρακτηριστικά (ανεξάρτητες μεταβλητές) που μπορούν να διαφοροποιήσουν την εργασιακή ικανοποίηση. Ωστόσο, δεν προκύπτει κάποια σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών του μοντέλου ηγεσίας που ακολουθείται στη συγκεκριμένη περίπτωση και της εργασιακής ικανοποίησης.
Σε επόμενες έρευνες θα έχει ενδιαφέρον να διερευνηθεί μεγαλύτερο δείγμα σε περισσότερες μονάδες υγείας ή ακόμη και να εφαρμοστεί η ίδια μεθοδολογία στη Διοίκηση της επιλεγμένης μονάδας υγείας, ώστε να προκύψουν συγκρίσιμα αποτελέσματα από πλευράς ηγεσίας και της πλευράς των υφισταμένων.