Παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Health risk factors associated with cardiovascular diseases
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Παράγοντες κινδύνου ; Καρδιαγγειακά νοσήματα ; Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ; Στεφανιαία νόσος ; Κάπνισμα ; Κατανάλωση αλκοόλ ; Παχυσαρκία ; Διατροφή ; Σωματική άσκησηΠερίληψη
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα παρομοιάζονται ως μια επιδημία της σύγχρονης εποχής. Αν και η ιατρική επιστήμη έχει κάνει άλματα προόδου, οι καρδιαγγειακές παθήσεις κατέχουν την πρώτη θέση στο κατάλογο των νοσημάτων που οδηγούν σε ποσοστά θνησιμότητας, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ελλάδα κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις στο κατάλογο των χωρών που πλήττονται περισσότερο.
Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν το φορτίο των καρδιαγγειακών παθήσεων ταυτίζονται με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Συνάγονται με καθημερινές επιβλαβείς συνήθειες όπως είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία, οι διατροφικές συνήθειες και η ελλιπής φυσική δραστηριότητα και οδηγούν με βεβαιότητα σε αυξημένες πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων, συνηθέστερα αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και στεφανιαίας νόσου.
Δεδομένου πως ο τρόπος ζωής κατέχει καθοριστικό ρόλο για την πρόληψη και καταστολή των καρδιαγγειακών παθήσεων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει την αλλαγή συμπεριφοράς των ατόμων, υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο διαβίωσης με συστηματική άσκηση, διακοπή καπνίσματος και αποφυγή του παθητικού καπνίσματος, με ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αποφυγή τροφών πλούσιων σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι και διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.
Σκοπός της παρούσας ερευνητικής μελέτης είναι η διερεύνηση των καθημερινών συνηθειών των νέων και η συσχέτισή τους με τους παράγοντες κινδύνου που έχουν αποδειχθεί υπεύθυνοι για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.
Ως ερευνητικό εργαλείο χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο με σκοπό τον υπολογισμό του κινδύνου εμφάνισης καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τα επόμενα 20 χρόνια. Ως στατιστικό πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκε το Statistical Package for the Social Sciences- SPSS.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως ο συνολικός κίνδυνος σε σχέση με τον υγιεινό τρόπο ζωής είναι μέτριος για τα άτομα του δείγματος της στατιστικής ανάλυσης. Συγκεκριμένα, ο επιμέρους κίνδυνος σε σχέση με ως προς το Δείκτη Μάζας Σώματος είναι χαμηλός, όπως επίσης και ο επιμέρους κίνδυνος της φυσικής δραστηριότητας, της καπνιστικής συνήθειας, αλλά και της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών. Μέτριος είναι ο επιμέρους κίνδυνος που αφορά στη κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως, κόκκινου κρέατος, ξηρών καρπών αλλά και ζαχαρούχων ποτών. Τέλος, υψηλός παρουσιάζεται ο επιμέρους κίνδυνος αναφορικά με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, όπως επίσης και του επεξεργασμένου κρέατος.