Αποτυχία υπηρεσιών πληροφοριών: οι περιπτώσεις του Περλ Χάρμπορ, Γιομ Κιππούρ και 11ης Σεπτεμβρίου 2001
Master Thesis
Συγγραφέας
Μιχαλοπούλου, Παναγιώτα
Ημερομηνία
2017-09-28Επιβλέπων
Κωνσταντόπουλος, ΙωάννηςΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Υπηρεσίες πληροφοριών ; Στρατηγικός αιφνιδιασμός ; Τρομοκρατία ; Πόλεμοι ; Αποτυχία των επιχειρήσεωνΠερίληψη
Η παρούσα εργασία θα ασχοληθεί με την Πληροφόρηση ακριβώς λόγω του πολύ σημαντικού της ρόλου στην διαμόρφωση της Στρατηγικής μίας χώρας και κυρίως θα ασχοληθεί με τους παράγοντες εκείνους που οδηγούν στην αποτυχία των Υπηρεσιών Πληροφοριών. Θα εξετάσει δηλαδή, τις αιτίες εκείνες, για τις οποίες οι Υπηρεσίες Πληροφοριών, αδυνατούν να παράσχουν στους διαμορφωτές πολιτικής την απαραίτητη εκείνη πληροφόρηση – προειδοποίηση, που θα οδηγήσει στην αντίληψη απειλής εκ μέρους τους προκειμένου να αποφευχθεί ο Στρατηγικός Αιφνιδιασμός. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού η παρούσα εργασία θα χρησιμοποιήσει τρεις περιπτωσιολογικές μελέτες, προκειμένου να εξετάσει αν υπήρξε αποτυχία των Υπηρεσιών Πληροφοριών, ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν σε αυτή και ποιες συνέπειες – μεταρρυθμίσεις επέφεραν στην Κοινότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών των κρατών που δέχτηκαν την αιφνιδιαστική επίθεση.
Οι τρεις περιπτωσιολογικές μελέτες είναι: η Ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ της 7ης Δεκεμβρίου 1941, ο πόλεμος του Γιόμ Κιππούρ της 6ης Οκτωβρίου του 1973 και τέλος, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Πρόκειται για τρία διαφορετικά γεγονότα, διαφορετικής χρονικής περιόδου ,που χαρακτηρίστηκαν ως στρατηγικοί αιφνιδιασμοί που οφείλονται σε αποτυχία των Υπηρεσιών των κρατών που αιφνιδιάστηκαν. Στόχος της εργασίας είναι να αναδείξει τους παράγοντες της αποτυχίας σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις.
Ακόμα, στο τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας γίνεται μία σύγκριση ανάμεσα στις περιπτωσιολογικές μελέτες του Περλ Χάρμπορ και της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 μεταξύ τους, προκειμένου να αναδειχθούν κοινοί παράγοντες αποτυχίας των Αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών.
Η 11η /9/2001 έχει από πολλούς χαρακτηριστεί ως το νέο Περλ Χάρμπορ, καθώς και τα δύο αυτά γεγονότα προκάλεσαν ένα ισχυρό σοκ για την αμερικανική κοινωνία και αμφότερα χαρακτηρίστηκαν ως «μέρες ντροπής» για το αμερικανικό έθνος. Επιπλέον, σημάδεψαν ανεξίτηλα τόσο την αμερικανική όσο και την Παγκόσμια Ιστορία, διότι οδήγησαν τις Η.Π.Α σε δύο πολέμους: στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον πόλεμο κατά της διεθνούς Τρομοκρατίας αντίστοιχα. Η σύγκριση αυτή έχει στόχο να δείξει τυχόν ομοιότητες και διαφορές στον τρόπο λειτουργίας των αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών στα 60 χρόνια που πέρασαν από την Ιαπωνική επίθεση μέχρι και τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ακόμα επιχειρείται μία σύγκριση μεταξύ και των τριών περιπτώσεων ώστε να φανούν και για τις τρεις περιπτώσεις όσο το δυνατόν ομοιότητες και διαφορές στον τρόπο λειτουργίας των Υπηρεσιών Πληροφοριών.
Τέλος, στα Συμπεράσματα, η εργασία συνοψίζοντας θα προσπαθήσει να απαντήσει στο αρχικό ερώτημα: «γιατί οι Υπηρεσίες Πληροφοριών αποτυγχάνουν να αποτρέψουν ένα στρατηγικό αιφνιδιασμό.»