dc.description.abstract | Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση είναι να φέρουν σε ισορροπία μακροπρόθεσμες στρατηγικές, οι οποίες αποτελούν προτεραιότητα για την επιχείρηση. Υψηλής κλάσης διαδικασίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν χωρίς τη σωστή στρατηγική καθοδήγηση, καθώς επίσης και μια πολύ καλή στρατηγική δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς ικανούς χειρισμούς. Όπως γνωρίζουμε, χαρακτηριστικό του επιχειρησιακού κλάδου είναι η συνεχής μεταβολή του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Για αυτό το λόγο, αποτελεί αναγκαίο για μια επιχείρηση να δημιουργήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Κάπου εδώ, παίζει καθοριστικό ρόλο ο Στρατηγικός Σχεδιασμός (Strategic Planning). Έτσι λοιπόν, τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη και γενικότερα, οι υπεύθυνοι της επιχείρησης που αναζητούν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της παρούσας κατάστασης της επιχείρησης αλλά και μια σαφή κατανόηση για την μελλοντική της εικόνα, χρειάζονται κάτι περισσότερο από τους συνηθισμένους κανόνες στα χρηματοοικονομικά τους στοιχεία, έτσι ώστε να εκτιμηθεί η μακροπρόθεσμη στρατηγική λειτουργία της εταιρίας, αλλά και να επιτευχθεί η επιχειρησιακή στρατηγική.
Πριν πολλά χρόνια επικρατούσε η αντίληψη πως τα πιο σημαντικά στοιχεία σε μια επιχείρηση αποτελούσαν το προϊόν και οι οικονομικοί πόροι. Αντίθετα, σήμερα επικρατεί η αντίληψη ότι το επικρατέστερο όλων είναι η γνώση. Και αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε εάν σταματήσουν οι επενδύσεις στο Marketing και στο Management, το οποίο θα οδηγήσει σε κατάρρευση της επιχείρησης. Συνθήκη απαραίτητη για μια επιχείρηση είναι η ευθυγράμμιση του Στρατηγικού Σχεδιασμού (Strategic Planning) με τους οικονομικούς δείκτες και το Management, γεγονός σπάνιο, με αποτέλεσμα συνήθως να υπερισχύουν οι οικονομικοί δείκτες σε βάρος της στρατηγικής. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς για το τι είναι προτιμότερο.
Απαντήσεις σε αυτούς τους προβληματισμούς έδωσαν δύο καθηγητές του πανεπιστημίου Harvard, Robert Kaplan και David Norton μέσω της Μεθοδολογίας Balanced Scorecard. Το Balanced Scorecard θεωρείται ένα από τα καταλληλότερα εργαλεία για το σχεδιασμό και την αξιολόγηση των επιχειρησιακών στρατηγικών. Αυτή η επαναστατική μεθοδολογία δημιουργήθηκε από τους Robert Kaplan και David Norton το 1992, οι οποίοι έχουν καταταγεί στους δεκαπέντε κορυφαίους ανθρώπους, που διαμόρφωσαν τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Τα Scorecards μετρούν επιδόσεις, με την προϋπόθεση, όμως, την ισορρόπηση όλων των επιμέρους μέτρων που συμβάλουν στην τελική απόδοση της επιχείρησης. Δηλαδή, χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός οικονομικών δεικτών, ο οποίος μεταφράζει τους στρατηγικούς στόχους της εταιρίας. Οι δείκτες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται είναι τέσσερις και περιγράφουν το όραμα της εταιρίας, την προσήλωσή της στην εξυπηρέτηση των πελατών, το γνωστικό πλαίσιο, τις ικανότητες και τις τεχνικές των ανθρώπινων πόρων, και τέλος τις επιχειρησιακές λειτουργίες. Η χρήση του Balanced Scorecard θεωρείται σημαντική γιατί βοηθά τους διαχειριστές να προσδιορίσουν τα “κενά”, έτσι ώστε να καλυφθούν.
Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι να εντοπίσει και να επισημάνει την πραγματική ουσία και σημασία της Μεθοδολογίας του Balanced Scorecard (Σταθμισμένη Κάρτα Στοχοζυγίου) στην λειτουργία μιας σύγχρονης επιχείρησης, και συγκεκριμένα στην αποτελεσματική παρακολούθηση της επιχειρησιακής στρατηγικής, που έχει θέσει, με σκοπό να την επιτυχία των στόχων της. | el |