Η υγεία και ασφάλεια στην επαγγελματική εκπαίδευση - Ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική για τη προστασία της υγείας και ασφάλειας στην εργασία
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ασφάλεια υγείας ; Εκπαίδευση ; Επαγγελματικό λύκειο ; Υγεία των εργαζομένων ; Occupational health ; Work safety ; Education ; Vocational high schoolΠερίληψη
Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν στους χώρους της εκπαίδευσης, τις περισσότερες φορές, είναι σχεδόν ίδιοι με τους κινδύνους που υπάρχουν σε κάθε άλλο χώρο εργασίας. Η ιδιαιτερότητα, όμως, στην περίπτωση αυτή είναι ότι στους εκπαιδευτικούς χώρους κινούνται μαθητές, οι οποίοι είναι περισσότερο ευάλωτοι, λόγω του νεαρού της ηλικίας, άπειροι και συχνά αγνοούν τους κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια και την υγεία τους με αποτέλεσμα να γίνονται πολλές φορές επικίνδυνοι ακόμα και για τον ίδιο τους εαυτό.
Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην εξοικείωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία (ΥΑΕ) είναι πολύ σημαντικός. Ιδιαίτερα σε μαθητές τεχνικών ειδικοτήτων από Επαγγελματικά Λύκεια και Επαγγελματικές Σχολές, οι οποίοι άμεσα θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας, νωρίτερα από πολλούς συμμαθητές τους από τα Γενικά Λύκεια. Η ένταξη της διδασκαλίας θεμάτων ΥΑΕ στο πρόγραμμα σπουδών των σχολείων αυτών μπορεί να δώσει σημαντικά αποτελέσματα στη διάδοση των αρχών της ΥΑΕ στην αγορά εργασίας.
Ουσιαστικά η παρούσα εργασία είναι προσανατολισμένη όπως ενδεικτικά αναφέρεται και στον τίτλο της στην υγεία και ασφάλεια εργασίας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, Η πρώτη αναφορά επιχειρείται στην πρώτη ενότητα με μια θεωρητική προσέγγιση θεμάτων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Ακολουθεί η δεύτερη ενότητα στην οποία, αρχικά, γίνεται αναφορά στην Ευρωπαϊκή πολιτική της υγείας και ασφάλειας στην εργασία και στην συνέχεια, θα δούμε την εξέλιξη του νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Στην επόμενη ενότητα, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης μεγάλης ενότητας για την εργασία, γίνεται αναφορά σε θέματα υγείας και ασφάλειας στην εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Στην τέταρτη ενότητα, ασχοληθήκαμε με τα Επαγγελματικά Λύκεια του Νομού Ευβοίας, Από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε θέλαμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το πόσο, οι εκπαιδευτικοί των Επαγγελματικών Λυκείων, είναι ενημερωμένοι σε θέματα ΥΑΕ και αν είναι σε θέση να εκπαιδεύσουν τους μαθητές τους πάνω σε θέματα ΥΑΕ. Τέλος δίνονται τα συμπεράσματα και προτάσεις για την βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.