Αποτίμηση της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής των ατόμων με προβλήματα όρασης
An assessment of health-related quality of life of visually impaired people
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Τύφλωση ; Όραση ; Ποιότητα ζωής ; Σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής ; Ερωτηματολόγιο EQ5D ; Blindness ; Vision ; Quality of life ; Health-related quality of life ; Questionnaire EQ5DΠερίληψη
Ανεκτίμητη αλλά ταυτόχρονα και δεδομένη θεωρείται μία από τις πέντε ανθρώπινες αισθήσεις η όραση. Η όραση δίνει στον άνθρωπο και στα ζώα τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται τη μορφή των αντικειμένων, την εναλλαγή των κινήσεων και αποστάσεων, καθώς και τη διαφοροποίηση των χρωμάτων του εξωτερικού κόσμου. Είναι λογικό και επόμενο να θεωρείται η ευγενέστερη από όλες τις αισθήσεις, η βασίλισσα όλων των αισθήσεων. Έχει υπολογιστεί ότι το 80% των πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά λαμβάνονται από το οπτικό σύστημα το οποίο αρκετές φορές μετατρέπεται σε έναν ευπρόσβλητο μηχανισμό με άγνωστες-απρόοπτες συνέπειες τόσο σωματικές (μειωμένη όραση, τύφλωση) όσο και ψυχικές.
Με τον όρο τύφλωση εννοούμε την ολοκληρωτική απώλεια της αίσθησης του φωτός από τον άνθρωπο. Στη δυσμενή κατάσταση της τύφλωσης έχουν περιέλθει περίπου 38 εκατομμύρια τυφλοί στον κόσμο από τους οποίους το 75% διαμένει στην Αφρική και την Ασία. Στην Ελλάδα, υπολογίζονται γύρω στους 21.000 τυφλούς . (περίπου 1% του συνολικού πληθυσμού).
Σε αντίθεση με άλλα κράτη στην Ελλάδα κάθε άνθρωπος που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όρασης βιώνει ποικίλες εναλλασσόμενες καταστάσεις όπως περιθωριοποίηση, μοναξιά, απομόνωση ενώ πρέπει να αναπροσαρμόσει τη ζωή του/της στα καινούρια δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που έχουν μερική ή ολική τύφλωση οφείλουν να οργανώσουν τη ζωή τους βάσει ενός ρεαλιστικού σχεδίου που θα στηρίζεται στις ιδιαίτερες δυνατότητες και τις ανάγκες τους. Ο ρόλος
της κοινωνίας σε αυτήν την προσπάθεια είναι σημαντικός παρόλο που μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί μάλλον παθητικός. Ενεργητικός κοινωνικός ρόλος σημαίνει γνώση, συμμετοχή και αποδοχή της διαφορετικότητας και όχι αποκλεισμό της. Ειδικά η κοινωνικοποίηση των εφήβων με τύφλωση παρακωλύεται παρουσιάζοντας δυσκολίες προσαρμογής στον εκάστοτε εργασιακό τους χώρο. Ωστόσο, η πολιτεία μπορεί να λάβει πρόσθετα -πιο αποτελεσματικά- μέτρα για την ομαλή ένταξη των έφηβων-ατόμων με τύφλωση στην κοινωνία.
Συνεισφορά της παρούσας εργασίας είναι η αφύπνιση των επιστημόνων υγείας πάνω στο θέμα της τύφλωσης καθώς και η επιμόρφωσή τους αναφορικά με αυτό. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η εκτίμηση της ΣΥΠΖ ατόμων με προβλήματα όρσασης όπως αυτή εκτιμάται με χρήση του ερωτηματολογίου EQ-5D. Επίσης, στους στόχους της έρευνας συμπεριλαμβάνεται και το να αναδείξει εκείνους τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με προβλήματα όρασης. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δείχνουν ότι η ύπαρξη δομών υποστήριξης των ατόμων αυτών μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της ευάλωτης αυτής κοινωνικής ομάδας και κατά συνέπεια θα άξιζε τον κόπο η σύσταση τέτοιων δομών να αποτελεί στόχο κοινωνικής πολιτικής.