Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.authorΜαρτίδου, Μάρθα
dc.date.accessioned2015-09-21T14:02:18Z
dc.date.available2015-09-21T14:02:18Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/7709
dc.description.abstractΤο γάλα είναι ένα αγαθό το οποίο καταναλώνεται ευρέως και από το οποίο παράγονται διάφορα προϊόντα σε όλη τη γη. Είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα και αποτελεί ένα μοναδικό συνδυασμό υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπαρών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ειδικότερα, το γάλα περιέχει περισσότερα από δέκα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (ασβέστιο, ιώδιο, βιταμίνη D, ριβοφλαβίνη, φώσφορο, βιταμίνη Β 12, πρωτεΐνη, κάλιο, νιασίνη, βιταμίνη Α) που ενισχύουν την καλή υγεία και εμποδίζουν την εμφάνιση ασθενειών. Έρευνες απέδειξαν ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σημαντικά για την αποφυγή οστεοπόρωσης, για τη μείωση του διαβήτη και για την καλύτερη διατήρηση του σωματικού βάρους. Ανάλογα με την επεξεργασία του γάλακτος που ακολουθείται υπάρχουν διάφορες κατηγορίες γάλακτος, όπως το νωπό, το παστεριωμένο, το αποστειρωμένο, το γάλα υψηλής παστερίωσης, το γάλα κατάψυξης, το μερικά αφυδατωμένο γάλα (εβαπορέ) και το ολικά αφυδατωμένο γάλα (γάλα σε σκόνη). Από το γάλα παράγονται και άλλα προϊόντα (τυρί, γιαούρτι, βούτυρο, αφρόγαλα, κρέμα σαντιγί, ρυζόγαλο, κρέμα). (Nutri pro, Nestle Professional Nutrition Magazine, Beverages No 2, 12/2007). Όσον αφορά την παραγωγή γάλακτος, το 85-90% του γάλακτος παράγεται από το είδος αγελάδας Holstein. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου μετά τη λήψη του γάλακτος από την αγελάδα και πριν φτάσει στον τελικό καταναλωτή περνά από τις διεργασίες της παστερίωσης, ομογενοποίησης και εμπλουτισμού. Στην παστερίωση, το γάλα θερμαίνεται σε υψηλή θερμοκρασία για ένα επαρκές χρονικό διάστημα, που βοηθά στην εξαφάνιση βακτηρίων και στην αύξηση του χρόνου ζωής στο ράφι και δεν επηρεάζει το θρεπτικό περιεχόμενο του γάλακτος. Η ομογενοποίηση διασπά και διαχωρίζει τα λιπαρά από το γάλα και έτσι το γάλα αποκτά απαλή και ενιαία υφή. Επίσης, το γάλα μπορεί εμπλουτιστεί με βιταμίνες Α και D, πρόσθετη πρωτεΐνη ή πρόσθετο ασβέστιο. Η διεργασία του εμπλουτισμού εγγυάται ότι το γάλα θα παραμείνει ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά προϊόν.el
dc.format.extent143el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Πειραιώςel
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΣτρατηγικός σχεδιασμόςel
dc.subjectStrategic planningel
dc.subjectΓαλακτοκομικά προϊόντα -- Βιομηχανία και εμπόριοel
dc.subjectDairy products industryel
dc.titleΣτρατηγική ανάλυση του γαλακτοκομικού κλάδουel
dc.typeMaster Thesisel
dc.contributor.departmentΣχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεωνel
dc.identifier.call636.2 ΜΑΡel
dc.contributor.masterMBA TQM International - Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – Ολική Ποιότητα με διεθνή προσανατολισμό (MBA TQM Int)el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»