Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΓεωργόπουλος, Νικόλαος
dc.contributor.authorΦραγκίσκου, Αργυρώ Φ.
dc.date.accessioned2015-09-14T11:39:08Z
dc.date.available2015-09-14T11:39:08Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/7503
dc.description.abstractΗ παγκοσμιοποίηση της οικονομικής ζωής. η διεθνοποίηση της αγοράς, ο έντονος ανταγωνισμός, η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, οι νομοθεσίες και κοινωνικές εξελίξεις αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του παγκόσμιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και επηρεάζουν την στρατηγική που επιλέγουν οι επιχειρήσεις για να επιβιώσουν σε αυτό το περιβάλλον. Οι στρατηγικές επιλογές των επιχειρήσεων επικεντρώνονται κυρίως στη μείωση του συνολικού κόστους βελτίωσης της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών τους και στο προσδιορισμό ευκαιριών ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγικότητάς έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο ανταγωνισμός. Οι πιέσεις αυτές διαμορφώνουν στρατηγικές επέκτασης των επιχειρήσεων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο και σε διαφορετικές δραστηριότητες για τη βελτίωση της θέσης τους στην αγορά. Στην παρούσα διπλωματική αναπτύσσονται τα είδη, τα κίνητρα και τα στάδια εξέλιξης των επιχειρηματικών ενοποιήσεων, τα κριτήρια επιτυχίας και οι λόγοι αποτυχίας τους και τα προβλήματα που προκύπτουν από την αντίσταση του ανθρώπινου δυναμικού στην αλλαγή και στην δημιουργία της νέας εταιρικής ταυτότητας. Επίσης γίνεται αναφορά σε αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ενοποιήσεων και συμμαχιών μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, που έγιναν κατά τη περίοδο 1998-2004. Εκτενέστερη αναφορά γίνεται στις εταιρίες γαλακτοκομικών προϊόντων ΟΛΥΜΠΟΣ Γαλακτοβιομηχανίας Λαρίσης και ΤΥΡ.Α.Σ. και εξάγονται συμπεράσματα για την απόδοση τους μετά την εξαγορά της πρώτης από την δεύτερη. Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί παράδειγμα συγχώνευσης εταιριών οι οποίες κατείχαν ηγετική θέση σε τοπικό επίπεδο και με την ενοποίησή τους κατέλαβαν σημαντική θέση στον ελληνικό κλάδο γαλακτοκομικών προϊόντων και επεκτείνονται στην διεθνή αγορά. Η περίπτωση ΤΥΡ.Α.Σ. - ΟΛΥΜΠΟΣ καθώς και άλλες συμμαχίες μεταξύ εταιριών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ελληνικός κλάδος τροφίμων μπορεί να ενισχύσει τη θέση του στην παγκόσμια αγορά και να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό μόνο με τέτοιου είδους στρατηγικές ενοποιήσεις.el
dc.format.extent113el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Πειραιώςel
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΤροφή -- Βιομηχανία και εμπόριοel
dc.subjectΕταιρείες -- Ενοποίηση και συγχώνευσηel
dc.subjectConsolidation and merger of corporationsel
dc.subjectFood industry and tradeel
dc.titleΣυγχωνεύσεις και αξαγορές στον ελληνικό κλάδο τροφίμων: είδη, κίνητρα και κριτήρια επιτυχίας των συνγχωνεύσεων και εξαγορών και περαδείγματα ενοποιήσεων μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας τροφίμωνel
dc.typeMaster Thesisel
dc.contributor.departmentΣχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεωνel
dc.identifier.call363.19 ΦΡΑel
dc.contributor.masterΠρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ)el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»