Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΔελούκα - Ιγγλέση, Κορνηλία
dc.contributor.authorΚατεβάτη, Ευαγγελία
dc.date.accessioned2018-03-22T11:31:48Z
dc.date.available2018-03-22T11:31:48Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/11108
dc.description.abstractΑκρογωνιαίο λίθο της Νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί η ασφάλεια των τροφίμων. Σημείο ορόσημο στον τομέα διασφάλισης της ασφάλειας του συνόλου της διευρυμένης παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων αποτέλεσε το έτος 2000, καθιστώντας το υφιστάμενο Νομοθετικό πλαίσιο ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα και προστατευτικά παγκοσμίως. Μέσα από τη συγγραφή της εν λόγω εργασίας, θα τονιστεί ότι η ασφάλεια των τροφίμων εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών. Είναι κατανοητό, παρά ταύτα, ότι κάθε μορφή κινδύνου δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Παρόλα αυτά, στόχος της Ένωσης αποτελεί η χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής, η οποία να προσυπογράφει ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας για τα τρόφιμα, βασιζόμενη στα πλέον σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα και έχοντας πάντα ως κύριο γνώμονα το συμφέρον του ευρωπαίου καταναλωτή. Η εργασία ξεκινά με την ανάλυση της σημερινής μορφής λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και την αναφορά στα πιο σημαντικά όργανα διοίκησης της. Στο δεύτερο κεφάλαιο θα αποσαφηνιστούν συνοπτικά οι σημαντικότεροι όροι που εμπίπτουν στον τομέα διασφάλισης τροφίμων ώστε να δημιουργηθεί μια κοινή βάση διαλόγου. Εν συνεχεία, στο τρίτο κεφάλαιο, θα γίνει αναφορά στο σύνολο των υφιστάμενων Κανονισμών και Οδηγιών που διαμορφώνουν την πολιτική της ΕΕ σε ότι σχετίζεται με την ασφάλεια & υγιεινή των τροφίμων και των ζωοτροφών. Επιβεβλημένη να αναλυθεί είναι, επιπρόσθετα, η διαδικασία διεξαγωγής ελέγχων σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων. Τέλος, το τρίτο κεφάλαιο ολοκληρώνεται με τον υφιστάμενο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων των τροφίμων από τα αρμόδια όργανα της Ένωσης. Στο τέταρτο κεφάλαιο θα υπάρξει μια αναφορά σε όλα τα επιμέρους όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προστασία της παραγωγής και διάθεσης βρώσιμων αγαθών στην αγορά. Κάθε μηχανισμός έχει συγκεκριμένη σύνθεση και αποτελεί ένα ξεχωριστό κρίκο στο μηχανισμό προστασίας των τροφίμων. Στο πέμπτο κεφάλαιο σειρά ανάλυσης έχουν ορισμένοι ειδικοί παράγοντες που καθιστούν τη λήψη μέτρων στην παραγωγή και διάθεση τροφίμων επιβεβλημένη, όπως η παρουσία φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα. Στο κεφάλαιο αυτό αναφορά γίνεται και στον τρόπο αναγραφής των συστατικών των τροφίμων στις ετικέτες όσο και στα χαρακτηριστικά των συσκευασιών τους. 13 Η ανάλυση του θέματος συνεχίζεται με την καταγραφή των εξελίξεων στον τομέα των λεγόμενων ‘’νέων τροφίμων’’, όπως οι γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί, η κλωνοποίηση φυτών και ζώων και η χρήση της επιστήμης της νανοτεχνολογίας στον κλάδο των τροφίμων. Το σύνολο του έβδομου κατά σειρά κεφαλαίου καταπιάνεται με την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων, παρουσιάζοντας το ισχύον Νομοθετικό Πλαίσιο για την ορθή μεταχείριση τους. Εκτεταμένη αναφορά, εν συνεχεία στο όγδοο κεφάλαιο, γίνεται στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης RASFF αναφορικά με τη συνεχή παρακολούθηση όλων των σκευασμάτων τροφίμων, ξεκινώντας από το αγρόκτημα έως ότου καταλήξουν στο τραπέζι του καταναλωτή. Η ανάγκη συνεχούς ιχνηλασιμότητας υπογράφεται και στο επόμενο, ένατο κεφαλαίο με την ενδελεχή αναφορά στο σύστημα TRACES. Το δέκατο κεφάλαιο καταπιάνεται με την παρουσίαση του υφιστάμενου μηχανισμού προστασίας του κλάδου των τροφίμων στην Ελλάδα και την αναφορά στα διαθέσιμα εγχώρια όργανα. Εν κατακλείδι, η εργασία εμπεριέχει αναφορές και όσον αφορά τα δύο υφιστάμενα συστήματα διασφάλισης ποιότητας που εμπίπτουν στη βιομηχανία των τροφίμων, ενώ η εργασία ολοκληρώνεται με τις συμπερασματικές παρατηρήσεις.el
dc.format.extent145el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Πειραιώςel
dc.rightsAttribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/*
dc.titleΔράσεις & πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των καταναλωτών στον τομέα των τροφίμωνel
dc.typeMaster Thesisel
dc.contributor.departmentΣχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεωνel
dc.description.abstractENA cornerstone of European Union legislation is food safety. A milestone in the area of ensuring the safety of the enlarged food production process was the year 2000, making the existing Legislative Framework one of the most comprehensive and protective in the world. Through the writing of this work, it will be stressed out that food safety is still at the heart of the interest of the competent European authorities. It is understandable, however, that any form of risk cannot be eliminated. However, the Community's aim is to draw up a strategy endorsing a high level of food safety, based on the most up-to-date scientific findings and always having in mind the European consumer’s interest. Thesis begins with the analysis of the current form of functioning of the Union and the reference to its most important mechanisms. The second chapter of the paper briefly clarifies the most important food safety issues in order to create a common basis for dialogue. Then reference will be made to all of the existing Regulations and Directives that shape the Union's policy in relation to the safety and hygiene of food and feed. It is important to analyze, in addition, the process of conducting controls throughout the food production process. Finally, the third chapter concludes with the existing way of managing food waste by the competent bodies of the Union. In the fourth chapter there will be a reference to all of the various mechanisms that the European Union has set up in order to protect the grid of production and disposal of edible goods on the market. Each mechanism has a specific composition and it is a separate link in the food protection system. In the fifth chapter there will be the analysis of a number of special factors that make it necessary to take measures in food production and distribution, such as the presence of pesticides in food. In this chapter reference is also made to the Union's mandatory way of indicating food ingredients on the labels and the characteristics of their packaging. It is also important to mention the existence of specific food formulations suitable for specific categories of consumers. The analysis continues with the inventory of developments in the so-called ‘’novel foods sector’’, such as genetically modified organisms, plant and animal cloning and the use of the nanotechnology science in the food sector. The entire seventh chapter deals with the health and welfare of animals by presenting the existing Legislative Framework for their proper treatment. An extended report, then in the eighth chapter, is made about the RASFF System which is related to the continuous monitoring of all food preparations starting from the farm and ends up at the consumer's table. The need for continuous traceability is also signed in the next, ninth chapter, with a thorough reference to Traces Control and Expert System. In chapter ten the existing mechanism for the protection of the food sector in Greece is being analyzed. Thesis is completed with the concluding remarks.el
dc.contributor.masterMBA TQM International - Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – Ολική Ποιότητα με διεθνή προσανατολισμό (MBA TQM Int)el
dc.subject.keywordΕυρωπαϊκή Ένωσηel
dc.subject.keywordΝομοθεσίαel
dc.subject.keywordΤρόφιμαel
dc.subject.keywordΚαταναλωτέςel
dc.subject.keywordΚράτος μέλοςel
dc.subject.keywordΑσφάλεια τροφίμωνel
dc.subject.keywordΚανονισμοίel
dc.subject.keywordΈλεγχοςel
dc.subject.keywordΕυρωπαϊκοί μηχανισμοίel
dc.subject.keywordΣυνεχής παρακολούθησηel
dc.date.defense2018-03-20


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»