Long run event studies and the issue of overlapping and cross sectional correlation in returns
Master Thesis
Συγγραφέας
Skaltsis, Theodoros
Σκαλτσής, Θεόδωρος
Ημερομηνία
2016-08Επιβλέπων
Κουρογένης, ΝικόλαοςΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Event study ; Abnormal returns ; Expected returns ; Long horizon returns ; Bad - model problem ; Semi strong-form market hypothesis ; Chosen techniques ; Statistical and economics models ; Cross sectional correlation ; Stress test ; Hypothesis testing ; Level of significance ; OverlappingΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στην περιγραφή ποικίλων τεχνικής φύσεως απόψεων σχετικά με την μελέτη μακροπρόθεσμης επίδρασης γεγονότων εκτίμησης και το ζήτημα το οποίο οδηγεί στην υπεραπόδοση που δημιουργείται μέσω της απόδοσης των μη αναμενόμενων αποδόσεων. Περαιτέρω, αναλύεται το θεωρητικό πλαίσιο σχετικά με τη μεθοδολογία ανάλυσης μελέτης μακροπρόθεσμης επίδρασης γεγονότων εκτίμησης, αυτοσυσχέτιση και ορισμένα εφαρμοστέα μοντέλα της προσδοκώμενης αντίδρασης.
Σε γενικές γραμμές η αξιολόγηση των γεγονότων εξυπηρετεί σημαντικό σκοπό στην κεφαλαιακή αποτίμηση αγοράς ως μέσο ελέγχου της αποδοτικότητας της αγοράς. Οι έλεγχοι στατιστικής σημαντικότητας μπορούν να διακριθούν σε παραμετρικούς και σε μη παραμετρικούς ελέγχους. Οι παραμετρικοί έλεγχοι υποθέτουν ότι οι μη αναμενόμενες αποδόσεις μιας επιχείρησης διανέμονται κανονικά, ενώ οι μη παραμετρικοί έλεγχοι δεν ερείδονται σε τέτοιες υποθέσεις, επομένως η επιλογή του σημείου αναφοράς που θα χρησιμοποιηθεί ή του μοντέλου που θα μετράει τις αναμενόμενες αποδόσεις είναι κομβικής σημασίας για τη διεξαγωγή της έρευνας.
Η συνήθης προσέγγιση περιλαμβάνει τρία στάδια: 1. Υπολογισμός των παραμέτρων στην περίοδο εκτίμησης, 2. Υπολογισμός του σφάλματος πρόβλεψης (και λήψη πληροφοριών διακύμανσης και συνδιακύμανσης για μία περίοδο ή για το πεδίο εκτίμησης, συνολική εκτίμηση της εταιρείας και συμπέρασμα σχετικά με το μέσο αποτέλεσμα, 3. Μετακύλιση των μη αναμενόμενων αποδόσεων σε σχετικά γνωρίσματα της μετοχής τα οποία υποτίθεται ότι θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα του γεγονότος.
Η μελέτη γεγονότος είναι μία στατιστική μέθοδος για την εκτίμηση της επίδρασης ενός γεγονότος στην αξία μιας εταιρείας αυτό το γεγονός μπορεί να είναι είτε τυπικό γεγονός (κέρδη, επένδυση, συγχωνεύσεις κλπ) ή ευρύτερα οικονομικά γεγονότα (πληθωρισμός, επιτόκιο, καταναλωτική πίστη κλπ). Η βασική ιδέα ενός γεγονότος εκτίμησης που εξετάζεται στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας είναι να υπολογιστεί η μη αναμενόμενη απόδοση η οποία οφείλεται στο γεγονός εκτίμησης με την προσαρμογή για την απόδοση η οποία προκύπτει από τον πληθωρισμό τιμών του συνόλου της αγοράς.