Εφοδιαστική αλυσίδα πηγών ενέργειας μέσω LNG
Master Thesis
Συγγραφέας
Στάμου, Κωνσταντίνα
Ημερομηνία
2016-02Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Υγροποιημένο φυσικό αέριο ; Ενέργεια ; Φυσικό αέριο ; Πλοία LNG ; Εφοδιαστική αλυσίδα LNG ; Logistics ; TankersΠερίληψη
Οι απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας για ενέργεια συνεχώς αυξάνονται την τελευταία δεκαετία. Σημαντικές πηγές ενέργειας, όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας, έχουν γίνει όλο και λιγότερο ελκυστικές λόγω της αλματώδους αύξησης των τιμών αλλά και των περιβαντολλογικών συνεπειών. Παρ’ όλα αυτά, το φυσικό αέριο, και πιο συγκεκριμένα το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG - Liquified Natural Gas), έρχεται να αναπληρώσει τις όλο και αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να καλύψει την παγκόσμια αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας. Έχει αποδειχθεί ότι είναι οικονομικά αποδοτικό, ελκυστικό από περιβαντολλογική σκοπιά, εύκολο στη χρήση του και αποτελεί κυρίαρχη επιλογή για την παραγωγή ενέργειας.
Σε παγκόσμια κλίμακα, ο σημαντικότερος τρόπος για τη μεταφορά του φυσικού αερίου διενεργείται σε αέρια μορφή μέσω αγωγών. Ωστόσο, η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω πλοίου LNG αποτελεί ίσως και το ταχύτερο αναπτυσσόμενο σύστημα μεταφοράς ενέργειας στον κόσμο, λόγω καινοτόμων λύσεων στα διεθνή logistics και των συνεχών τεχνολογικών εξελίξεων όσον αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η εφοδιαστική αλυσίδα πηγών ενέργειας μέσω LNG. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται το φυσικό αέριο, το υγροποιημένο φυσικό αέριο, η ιστορική αναδρομή, οι ιδιότητες, η χρήση του LNG, η κατάστασή του στην παγκόσμια αγορά και ο ελληνικός στόλος. Το δεύτερο κεφάλαιο περιγράφει τα τεχνικά χαρακτηριστικά των LNG Tankers, την εξέλιξή τους στην κατασκευή, τους τύπους δεξαμενών τους, τους κατασκευαστές, τα σχεδιαστικά στοιχεία, τον κύκλο ζωής ενός LNG Tanker και τις απαιτήσεις κατασκευής τους. Εν συνεχεία, το τρίτο κεφάλαιο αναλύει την εφοδιαστική αλυσίδα του υγροποιημένου φυσικού αερίου, και πιο συγκεκριμένα, τα στάδιά του, τις πολιτικές ασφαλείας που πρέπει να εφαρμόζονται, τους κανονισμούς ασφαλείας στην Ελλάδα, τα συμβόλαια LNG και την κοστολόγηση αλυσίδας LNG. Στο τελευταίο κεφάλαιο πραγματοποιείται μια μελέτη περίπτωσης η οποία αφορά τον Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αδριατική, αναφέρονται τα οικονομικά οφέλη, η διαμόρφωση των τιμών LNG και παρουσιάζεται μια ανάλυση SWOT για τη βιομηχανία LNG. Η παρούσα μελέτη ολοκληρώνεται με τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση και στο τέλος της εργασίας παρατίθεται η βιβλιογραφία.