O χρηματοοικονομικός χειρισμός των λειτουργικών μισθώσεων (operating leases) και εφαρμογές σε ένα δείγμα επιχειρήσεων
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Κεφαλαιοποίηση λειτουργικών μισθώσεων ; Συνθετική μέθοδος ; Χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα λειτουργικής μίσθωσης ; Εταιρείες εισηγμένων επιχειρήσεων ; LeasingΠερίληψη
Ο σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν να αναλυθεί η επίδραση της κεφαλαιοποίησης των λειτουργικών μισθώσεων στις οικονομικές καταστάσεις, τους χρηματοοικονομικούς δείκτες και στο WACC έξι (6) εισηγμένων ελληνικών επιχειρήσεων. Αφορμή για την εκπόνηση της διατριβής ήταν το κοινό προσχέδιο (ED 2013/6) που εκδόθηκε από τους οργανισμούς IASB και FASB σχετικά με την υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων που εφαρμόζουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα να κεφαλαιοποιούν το σύνολο των λειτουργικών μισθωμάτων με διάρκεια μεγαλύτερη του έτους.
Η επιλογή του δείγματος έγινε με την προϋπόθεση οι υποχρεώσεις σε λειτουργικές μισθώσεις να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 10% του συνολικού τους δανεισμού (μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου). Το ποσοστό 10% τέθηκε ώστε η επίδραση των κεφαλαιοποιήσεων στις οικονομικές καταστάσεις και στους επιλεγμένους χρηματοοικονομικούς δείκτες να είναι εμφανής.
Η συγκεκριμένη έρευνα στηρίχθηκε στη μεθοδολογία του καθηγητή οικονομικών του NYU (Stern Business School), Aswath Damodaran (2009) βασικό σημείο της οποίας είναι στη διαδικασία προσαρμογής να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκάστοτε επιχείρησης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές τόσο στα λειτουργικά έσοδα όσο και στους περισσότερους χρηματοοικονομικούς δείκτες των εταιρειών του δείγματος πριν και μετά την κεφαλαιοποίηση των λειτουργικών μισθωμάτων.
Η συγκεκριμένη διατριβή υποστηρίζει τις αλλαγές που προωθούνται στην απεικόνιση των λειτουργικών μισθώσεων καθώς παρέχει τη δυνατότητα στους πιθανούς επενδυτές ή πιστωτές να αποκτήσουν μια πληρέστερη εικόνα της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας σωστών επενδυτικών αποφάσεων και την καλύτερη σύγκριση μεταξύ επιχειρήσεων.