Απελευθέρωση του χρηματοοικονομικού συστήματος
Master Thesis
Συγγραφέας
Κουλοφρούτος, Φάνης
Ημερομηνία
2006-10-10Προβολή/Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Διεθνής οικονομία ; Capital movements ; ΧρηματοοικονομικήΠερίληψη
Με την έναρξη της οικονομικής απελευθέρωσης τα πραγματικά επιτόκια γίνονται θετικά, με αποτέλεσμα οι αποταμιευτές να καταθέτουν τα χρήματα τους στις τράπεζες αφού υπάρχουν αξιόλογες αποδόσεις και οι τράπεζες με τη σειρά τους να κατευθύνουν τις χρηματικές ροές με τη μορφή των δανείων προς αποδοτικές επενδύσεις, οι οποίες προάγουν την οικονομική ανάπτυξη. Ο περιορισμός των κρατικών παρεμβάσεων στην οικονομία φυσικό είναι να οδηγήσει και στην ελεύθερη δραστηριοποίηση των εγχώριων επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.
Ωστόσο, η οικονομική απελευθέρωση για να λειτουργήσει αποδοτικά για το σύνολο της οικονομίας πρέπει να συνυπάρξει με την ανάμειξη της εκάστοτε κυβέρνησης και του κράτους σε όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής. Οι τράπεζες θα πρέπει να επιτηρούνται από την κυβέρνηση για προληπτικούς λογούς, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την προαγωγή του κοινωνικού συμφέροντος και την αποφυγή δυσάρεστων αποτελεσμάτων του υπέρμετρου ανταγωνισμού. Ίσως θα πρέπει και κάποιες τράπεζες να παραμείνουν κρατικές για να μπορεί το κράτος να διαχειρίζεται ένα σημαντικό κομμάτι των τραπεζικών διαθεσίμων, οπότε σε περιόδους κρίσεων να βοηθάει με την παροχή οικονομικής βοήθειας τους φορείς της οικονομίας.
Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί και το οποίο γίνεται φανερό από την μελέτη που ακολουθεί είναι ότι για να αποδώσει τα μέγιστα η απελευθέρωση του οικονομικού συστήματος θα πρέπει να συνυπάρξει με την κατάλληλη μακροοικονομική πολιτική από την πλευρά του κράτους και τις κατάλληλες θεσμικές δομές.
Η χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση θα επιτευχθεί μέσα στα πλαίσια ενός κατάλληλου και αποδοτικού χρηματοοικονομικού και θεσμικού συστήματος, στην δημιουργία του οποίου καταλυτικό ρόλο παίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, η οποία θέτει τους <<κανόνες του παιχνιδιού>> και επιβλέπει την δίκαιη εφαρμογή τους.