Ηγεσία με συναισθηματική νοημοσύνη και ευρωπαϊκό μοντέλο επιχειρησιακής αριστείας
Master Thesis
Author
Θωμαδάκης, Βασίλειος
Date
2006-10-10View/ Open
Subject
Ηγεσία ; Επιχειρήσεις -- Αξιολόγηση ; Συναισθηματική νοημοσύνηAbstract
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία έχει σκοπό να παρουσιάσει τη Συναισθηματική Νοημοσύνη και το πώς αυτή αποτελεί κριτήριο για επιτυχημένη Ηγεσία, υπό το πρίσμα του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Επιχειρηματικής Αριστείας του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Διοίκηση της Ποιότητας (EFQM), που λειτουργεί ως πρότυπο για την εφαρμογή της Επιχειρηματικής Αριστείας στους σύγχρονους οργανισμούς κι έτσι αποτελείται από τέσσερα Κεφάλαια.
Στο Κεφάλαιο 1 γίνεται μια ιστορική αναδρομή στην ανάπτυξη της έννοιας της Συναισθηματικής Νοημοσύνης, ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες επιτυχίας στη ζωή, εκτός από τις καθαρά γνωστικές ικανότητες. Παρουσιάζονται οι προσεγγίσεις των πρωτοπόρων αυτού του νέου σχετικά κλάδου και οι διαπιστώσεις για τον πολύ σημαντικό ρόλο της στην εργασιακή επιτυχία. Η ύπαρξη και η σημασία της μάλιστα υποστηρίζονται από τις τελευταίες ανακαλύψεις σχετικά με τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου, οι οποίες αποκαλύπτουν πώς τα συναισθήματα συμμετέχουν αποφασιστικά στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.
Στο Κεφάλαιο 2 η Συναισθηματική Νοημοσύνη ανάγεται και κατατάσσεται σε συγκεκριμένες δεξιότητες, για να γίνει πιο απτή σε σχέση με θέματα συμπεριφοράς και πρακτικής της Ηγεσίας. Γι’ αυτό επιλέγεται ένα από τα πλέον διαδεδομένα μοντέλα για την κατηγοριοποίηση αυτών των συναισθηματικών δεξιοτήτων, δίνοντας έμφαση στην περιγραφή τους μέσα από την υιοθέτηση των κατάλληλων υποδειγμάτων συμπεριφοράς από έναν ηγέτη με Συναισθηματική Νοημοσύνη.
Το Κεφάλαιο 3 ξεκινά με μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του EFQM και στην ανάγκη για τη σύστασή του. Στη συνέχεια αναλύονται οι Βασικές Αρχές για την Επιχειρηματική Αριστεία που έχει διατυπώσει, στο πνεύμα της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας και γίνεται παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Επιχειρηματικής Αριστείας και συγκεκριμένα της δομής του, των Κριτηρίων και Υποκριτηρίων που το συγκροτούν και της μεθόδου αξιολόγησης ενός οργανισμού με βάση αυτά. Τέλος γίνεται η αντιστοίχηση των συναισθηματικών δεξιοτήτων του προηγούμενου Κεφαλαίου με τις αναλυτικές απαιτήσεις του Μοντέλου, σε ό,τι αφορά την Ηγεσία και τις διάφορες πτυχές της σε έναν άριστο οργανισμό.
Κλείνοντας, στο Κεφάλαιο 4 συνοψίζονται τα συμπεράσματα όλης της Εργασίας.