Ανάλυση ποσοτικών μεθόδων πρόβλεψης της ζήτησης και εφαρμογή αυτών στην εταιρεία Golgate Palmolive Hellas
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
ΠρόβλεψηΛέξεις κλειδιά
Μέθοδοι πρόβλεψης ζήτησηςΠερίληψη
Το παρόν πόνημα αποτελεί τη διπλωματική μου εργασία στο τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ο σκοπός της εργασίας είναι η βιβλιογραφική επισκόπηση και ανάλυση των μεθόδων και μοντέλων πρόβλεψης της μελλοντικής ζήτησης και η εφαρμογή κάποιων από αυτές τις μεθόδους σε ένα δυναμικό, πραγματικό περιβάλλον, την εταιρεία Colgate Palmolive Hellas.
Η εργασία αποτελείται από πέντε κεφάλαια. Συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια συνοπτική περιγραφή και περίληψη του περιεχομένου των υπόλοιπων κεφαλαίων. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρονται οι διαθέσιμες στη βιβλιογραφία μέθοδοι πρόβλεψης, ποιοτικές και ποσοτικές, στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται η δομή καθώς και η διαδικασία πρόβλεψης που ακολουθείται από την εταιρεία Colgate-Palmolive Hellas και στο τέταρτο κεφάλαιο εφαρμόζονται κάποια ποσοτικά μοντέλα πρόβλεψης σε πραγματικά δεδομένα της εταιρείας. Τέλος στο κεφάλαιο πέντε, αναφέρονται κάποια γενικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη μας πάνω στη διαδικασία που ακολουθείται για να προβλεφθεί η μελλοντική ζήτηση και κατά πόσο αυτή συμπίπτει με τη βιβλιογραφική διαδικασία.
Η αποτελεσματική πρόβλεψη δεν είναι απλά και μόνο αριθμοί που προκύπτουν από την εφαρμογή μιας μαθηματικής σχέσης-εξίσωσης. Αποτελεί πολυσύνθετο αντικείμενο, για το οποίο πρέπει να συγκεντρώνουμε πολλές πληροφορίες σχετικά με το άμεσο και το έμμεσο περιβάλλον του αντικειμένου πρόβλεψης. Η ενσωμάτωση της ανθρώπινης κρίσης και των διαφόρων σχετικών πληροφοριών στην πρόβλεψη που προκύπτει από κάποιο στατιστικό μοντέλο είναι ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημένη και αποτελεσματική πρόβλεψη της μελλοντικής ζήτησης, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία μιας επιχείρησης, στην ικανοποίηση των πελατών της και συνεπώς στην ανταγωνιστικότητά της.
Το βασικότερο κίνητρο της εκπονηθείσας εργασίας αποτέλεσε η εφαρμογή κάποιων θεωρητικών ποσοτικών μοντέλων σε μια πραγματική εταιρεία και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που αυτά μας δίνουν σε σχέση με την υπάρχουσα μέθοδο στην εταιρεία αυτή και σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα.
Η εργασία αυτή θεωρώ πως συνεισφέρει σημαντικά στο να συμπεράνουμε αν η θεωρία και τα μοντέλα πρόβλεψης μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη και σε τι βαθμό μας οδηγούν σε ορθά αποτελέσματα.