Οικονομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση συστήματος αφαλάτωσης από ΑΠΕ
Master Thesis
Συγγραφέας
Ευαγγελοπούλου, Σπυριδούλα
Ημερομηνία
2013Επιβλέπων
Γεωργακέλλος, ΔημήτριοςΠροβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ; Αφαλάτωση νερούΛέξεις κλειδιά
ΑνεμογεννήτριεςΠερίληψη
Η αφαλάτωση κερδίζει έδαφος για τη λύση του προβλήματος της λειψυδρίας, με αρκετά πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα το κόστος επένδυσης και τις ενεργειακές απαιτήσεις που καλύπτονται συνήθως από συμβατικές μορφές ενέργειας. Στην παρούσα εργασία γίνεται μία προσπάθεια παρουσίασης ενός συστήματος αφαλάτωσης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αξιολόγησής του τεχνικά και οικονομικά. Για τη μελέτη του συστήματος αυτού επιλέχθηκε ως τόπος ένα νησί των Κυκλάδων, η Κίμωλος. Μέχρι σήμερα οι ανάγκες υδροδότησης του νησιού καλύπτονται μέσω υδροφόρων πλοίων. Προτείνεται η εγκατάσταση μονάδας αντίστροφης όσμωσης, που καλύπτεται ενεργειακά από ανεμογεννήτριες.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στο θέμα, με την παράλληλη παρουσίαση του προβλήματος της λειψυδρίας εστιάζοντας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τα νησιά. Αναφέρονται οι αιτίες που το προκαλούν και παρουσιάζεται η αφαλάτωση ως ενδεχόμενη λύση στο πρόβλημα. Προτείνεται η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Παράλληλα, αναφέρεται το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στους υδάτινους πόρους, την εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης, τη χρήση ΑΠΕ και τη διάθεση του αλμολοίπου, βασικού παραπροϊόντος αυτής της διαδικασίας. Τέλος, εισάγονται τα γενικά στοιχεία για την Κίμωλο που θα επηρεάσουν τη μελέτη.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται οι διαθέσιμες τεχνολογίες αφαλάτωσης και αξιολογούνται με βάση τη δυνατότητα εφαρμογής τους. Μετά από σύγκριση και αφού έχουν ληφθεί υπόψη παράγοντες που αφορούν τα ελληνικά δεδομένα και το συγκεκριμένο χώρο εγκατάστασης του έργου, επιλέγεται η μέθοδος της αντίστροφης όσμωσης.
Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται η μονάδα που θα εγκατασταθεί στην Κίμωλο, η οποία μπορεί να παράγει περίπου 600 m3 /d πόσιμο νερό από θαλασσινό νερό τροφοδοσίας. Περιγράφονται τα στάδια της διαδικασίας και αναφέρεται όλος ο απαιτούμενος εξοπλισμός.
Το τέταρτο κεφάλαιο ασχολείται με τις μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τα πλεονεκτήματά τους. Λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία που αφορούν στο νησί της Κιμώλου, αλλά και τη συμβατότητα των ΑΠΕ με τη μονάδα αφαλάτωσης που έχει επιλεγεί, εξασφαλίζονται οι ενεργειακές απαιτήσεις από ανεμογεννήτριες.
Το πέμπτο κεφάλαιο φέρνει στο φως ένα πρόβλημα αυτών των μονάδων και μια σημαντική παράμετρο που πρέπει να αναλυθεί. Το συμπύκνωμα που αποβάλλεται από τη μονάδα θα πρέπει να διατεθεί σωστά για να αποφευχθούν δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις και υποβάθμιση του οικοσυστήματος. Για το λόγο αυτό αναλύονται τρόποι και πρακτικές που εφαρμόζονται με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους.
Στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η αξιολόγηση από οικονομικής σκοπιάς. Στην αρχή αναφέρεται το κόστος μεταφοράς νερού στην Κίμωλο και γενικά στις Κυκλάδες, τονίζοντας πόσο υπερβολικό είναι σε σχέση με την τιμή του νερού που μπορεί να αγοράσει ο δήμος από μια μονάδα αφαλάτωσης. Συγκρίνονται δύο σενάρια μονάδων, το ένα αναφέρεται σε μονάδα συνδεδεμένη με το δίκτυο ηλεκτροδότησης του νησιού και η άλλη με ανεμογεννήτριες.
Τέλος, αναφέρονται επιγραμματικά συμπεράσματα και σκέψεις σχετικά με το εγχείρημα αυτό και τη λογική του ενδεχόμενου επενδυτή.