Πρόβλεψη ανεφοδιασμού μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης και κατάθεσης (ATM BNA )
Prediction replacement for ATM and ΑΤΜ with deposit (ATM BNA)
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Τράπεζες ; Αντικειμενοστρεφής προγραμματισμός ; Πληροφοριακά συστήματαΛέξεις κλειδιά
ΣυναλλαγέςΠερίληψη
Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι η σχεδίαση και η ανάπτυξη ενός Πληροφοριακού Συστήματος επεξεργασίας τραπεζικών συναλλαγών με στόχο την πρόβλεψης τροφοδοσίας των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης και κατάθεσης (ΑΤΜ ΒΝΑ). Η κεντρικής εφαρμογής του πληροφοριακού συστήματος σκοπεύει να δώσει στον χρήστη την δυνατότητα να διαχειριστεί μια πληθώρα δεδομένων, μέσα από ένα γραφικό περιβάλλον, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα καθώς και να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για την ροή του χρήματος. Το όλο σύστημα περιλαμβάνει και την αντίστοιχη βάση δεδομένων στην οποία αποθηκεύονται οι πληροφορίες (ποσά αναλήψεων, ποσά καταθέσεων, αριθμός συναλλαγών).
Σε αυτή τη μελέτη εξετάζονται, αναλύονται και παρουσιάζονται αποτελέσματα για τρία μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και κατάθεσης στις περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας για τους μήνες Μάρτιο 2012, Οκτώβριο 2012 και Ιούλιο 2012 αντίστοιχα. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην εργασία προέκυψαν μέσω συνεντεύξεων στην τράπεζα Citiank και έχουν τροποποιηθεί με σταθερές μεταβλητές ώστε το δείγμα να είναι αντιπροσωπευτικό αλλά ταυτόχρονα να μην δημοσιεύονται τα πραγματικά δεδομένα των συναλλαγών. Για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν οι μέθοδοι πρόβλεψης του απλού κινούμενου μέσου όρου, του σταθμισμένου κινούμενου μέσου όρου και της απλής εκθετικής εξομάλυνσης καθώς επίσης και τα σφάλματα πρόβλεψης για την αξιοπιστία των μεθόδων.
Για την σχεδίαση της εφαρμογής, χρησιμοποιήθηκε η γλώσσα προγραμματισμού C# για Windows και έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνική του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού (object oriented programming). Η όλη εφαρμογή κατασκευάστηκε με τη χρήση του προγράμματος Microsoft Visual Studio 2010 και με την αρχιτεκτονική ανάπτυξης που προσφέρει το μοντέλο MCV (Model View Control). Για την επικοινωνία του χρήστη με τη βάση δεδομένων θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα MySql, ένα πολύ γρήγορο και δυνατό σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων όπου χρησιμοποιεί την Sql (Structured Query Language), μια διαλογική γλώσσα ερωταπαντήσεων, τέταρτης γενιάς.