Τεχνικές ανάλυσης και διαχείρισης κινδύνων για την υλοποίηση πληροφοριακών έργων
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Κίνδυνος ; Διαχείριση κινδύνων ; Εντοπισμός κινδύνων ; Αξιολόγηση κινδύνων ; Ποιοτική και ποσοτική ανάλυση ; Πληροφοριακό έργοΠερίληψη
Οι περισσότεροι δημόσιοι οργανισμοί αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων κατά την υλοποίηση μεγάλων έργων πληροφορικής ενώ καταγράφουν μια σειρά από αδυναμίες και κινδύνους που αφορούν τα οικονομικά κόστη, τις χρονικές προθεσμίες και την ποιότητα των νέων πληροφορικών συστημάτων. Ο εντοπισμός και η διαχείριση κινδύνων έχουν μεγάλη σπουδαιότητα για την επιτυχία αυτών των πληροφοριακών συστημάτων και παρόλο που θα έπρεπε να αποτελεί την κύρια επιχειρησιακή στρατηγική αντιθέτως παρατηρείται μια εγκατάλειψη της μοίρας της διαχείρισης κινδύνου στην ανθρώπινη διαίσθηση και πρωτοβουλία με οδυνηρές συνέπειες για την εκτέλεση των έργων. Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η περιγραφή των τεχνικών αναγνώρισης κινδύνων, η επιλογή αντιμετώπισης κινδύνων, η παρακολούθηση σχεδίου αντιμετώπισης κινδύνων και η εφαρμογή των διαδικασιών αυτών στο νέο πληροφοριακό έργο με τίτλο «Υλοποίηση Τελωνειακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών - ICISnet». Κάθε ένα από τα παραπάνω στάδια υλοποιείται μέσω συγκεκριμένων τεχνικών και τα δεδομένα που αντλήθηκαν προσφέρουν ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να οδηγήσει σε εγκυρότερα και πιο γενικευμένα συμπεράσματα.
Το Ηλεκτρονικό τελωνείο είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη που στοχεύει στην παροχή διαλειτουργικών τελωνειακών συστημάτων, προσβάσιμων στους οικονομικούς φορείς σε ολόκληρη την Κοινότητα με αντικατάσταση των τελωνειακών διαδικασιών που σήμερα βασίζονται στο χαρτί, με αντίστοιχες διασαφήσεις ηλεκτρονικής μορφής σε όλο το εύρος της ΕΕ, δημιουργώντας έτσι ένα πιο αποτελεσματικό, απλούστερο και σύγχρονο τελωνειακό περιβάλλον. Το ICISnet θα αντικαταστήσει το υπάρχον Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Τελωνείων και θα υποστηρίζει την λειτουργία της Τελωνειακής Υπηρεσίας, με χρήση κεντροποιημένων λειτουργιών και υπηρεσιών που θα προσφέρονται ηλεκτρονικά στους συναλλασσόμενους.
Η διαχείριση κινδύνου είναι απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο για τη δημιουργία μιας πολιτικής ασφαλείας, αλλά και για τη κατασκευή ενός ολοκληρωμένου, σταθερού, με γερά θεμέλια, σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος. Το κυριότερο στοιχείο είναι η αναγνώριση των αντιμέτρων προστασίας και η χρήση των καταλληλότερων από αυτά
ώστε να αντιμετωπισθεί με επιτυχία μια τυχόν μη ομαλή λειτουργία του συστήματος. Έτσι είναι σημαντικό να ενσωματωθεί η διαχείριση κινδύνων στην αρχική, εννοιολογικά σχεδιαστική φάση των έργων καθώς και σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός συγκεκριμένου έργου.