Διοίκηση δημόσιου νοσοκομείου συγκριτικά με ιδιωτική κλινική
Management public hospital comparatively with private clinic
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ελλάδα) ; Νοσοκομεία -- Διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα ; Διοίκηση και οργάνωση υπηρεσιών υγείας ; National health services -- Greece ; Hospitals -- Administration -- Greece ; Health services administrationΠερίληψη
Η διπλωματική εργασία έχει ως κύριο σκοπό να αναδείξει το περιβάλλον που επικρατεί στις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα και τις δυσκολίες που διέπει η διοίκηση ενός νοσοκομείου, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Επιπροσθέτως αναλύει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του δημόσιου και ιδιωτικού νοσοκομείου. Επίσης κάνει μια περιγραφή στον γενικότερο όρο υγεία και στα συστήματα υπηρεσιών υγείας και τέλος αναλύει τον όρο διοίκηση / διαχείριση των υπηρεσιών υγείας και τις λειτουργίες που διέπουν αυτές τις υπηρεσίες. Μια περιγραφή του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα αποτελούν ένα από τα κύρια μέρη της εργασίας αυτής. Τέλος μέσω ενός ερωτηματολογίου έγινε προσπάθεια να αντληθούν στοιχεία για τον θεσμό του μάνατζερ σε δημόσιο και ιδιωτικό νοσοκομείο. Αποτελέσματα της έρευνάς έδειξαν ότι οι επαγγελματίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας και συγκεκριμένα στις διοικητικές υπηρεσίες νοσοκομείων ή κλινικών είναι ευχαριστημένοι από τον θεσμό του μάνατζερ στη διοίκηση του νοσοκομείου αλλά τονίζουν ότι χρειάζεται ακόμα προσπάθεια για την βέλτιστη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ή ιδιωτικών κλινικών.
Ως προς την ζήτηση των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια λόγω σημαντικών επενδύσεων που έγιναν από πλευράς του ιδιωτικού τομέα, τόσο στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, όσο και στην υψηλή διαγνωστική τεχνολογία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την παροχή πολλών υπηρεσιών να γίνεται ταχύτερη, ευκολότερη και περισσότερο έγκυρη και αξιόπιστη συγκριτικά με τα δημόσια θεραπευτήρια. Τέλος μέσω των ερωτηματολογίων διεξήχθη και ένα ακόμη συμπέρασμα ότι τα προβλήματα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελούν η έλλειψη προσωπικού, εκπαίδευσης, ελέγχου, αξιολόγησης και εξοπλισμού. Οπότε ως κύριο συμπέρασμα της μελέτης θα μπορούσε να θεωρηθεί η καταπολέμηση των όποιων προβλημάτων μέσω μιας συστηματικής, σωστής, εμπεριστατωμένης και οργανωμένης αναδιάρθρωσης το τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας, μέσω σχεδιασμού και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παρέμβασης με δύο κύριους άξονες. Την παροχή υπηρεσιών υγείας με επίκεντρο τον πολίτη και τη σωστή αντιμετώπιση των επαγγελματιών έτσι ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα της υγείας σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα, η αναβάθμιση του συστήματος υγείας μέσω χρήσης καλύτερου εξοπλισμού, η σωστότερη εκπαίδευση των εργαζομένων, αξιολόγηση αυτών και έλεγχος όλων των διαδικασιών, η αποφυγή της σπατάλης μέσω ενός σωστού λειτουργικού συντονισμού στον τομέα υγείας και η βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού και παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς όλο τον πληθυσμό. Θεμελιώδη αρχή της πολιτικής στον τομέα της υγείας, αποτελεί η δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος υγείας, στο οποίο θα προέχει η προστασία της υγείας και όχι μόνο η διαχείριση της ασθένειας και θα εξασφαλίζονται ίδιες δυνατότητες εύκολης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου για όλους τους πολίτες. Γιατί η υγεία αποτελεί εθνικό και κοινωνικό αγαθό.