Appliance of food logistics in hospitals as a part of HACCP
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Διοίκηση και οργάνωση υπηρεσιών υγείας ; Επιχειρηματικός προγραμματισμός ; Νοσοκομεία -- Διοίκηση και οργάνωση ; Health services administration ; Food supply ; Business logistics ; Health facilities -- Business managementΠερίληψη
Η παρούσα έχει ως στόχο την ανίχνευση του επιπέδου οργάνωσης των food logistics στα νοσοκομεία, ιδιωτικά και δημόσια, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, σε συνεργασία με τις οδηγίες και κατευθύνσεις του HACCP, καθώς επίσης και την εύρεση μίας φόρμουλας μείωσης του κόστους των λειτουργιών που απορρέουν από τις διαδικασίες των food logistics. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν η εκτενής βιβλιογραφική ανασκόπηση, ενώ χρησιμοποιήθηκε και η μέθοδος της συνέντευξης προκειμένου να ληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερο στοιχεία, οικονομικά, ποιοτικά και εμπειρικά. Συμμετείχαν τρία δημόσια νοσοκομεία και ένα ιδιωτικό που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για συνεργασία. Τα ευρήματα έδειξαν ότι υπάρχει ακόμη χαμηλό επίπεδο οργάνωσης food logistics στα ελληνικά νοσοκομεία, χωρίς να τηρούνται πάντα οι κανόνες ασφάλειας που ορίζει το HACCP, εντούτοις το προσωπικό είναι πρόθυμο να υιοθετήσει νέες μεθόδους και τεχνολογίες προκειμένου να διεκπεραιώνει γρήγορα, εύκολα και χωρίς λάθη τις διαδικασίες παραγγελίας, μεταφοράς και αποθήκευσης. Τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας μπορούν να χρησιμεύσουν ως εφαλτήριο για την διεύρυνση μιας τέτοιας έρευνας σε καθολικό επίπεδο, δηλαδή σε όλα τα ελληνικά νοσοκομεία προκειμένου να διαμορφωθούν και εφαρμοστούν κοινές πρακτικές που θα διασφαλίζουν ένα βέλτιστο επίπεδο οργάνωσης στον τομέα των food logistics σε συμφωνία με τις οδηγίες του HACCP.