Μελέτη του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) στους εργαζόμενους του Γενικού Νοσοκομείου Μελισσίων «Αμαλία Φλέμιγκ»
A study on the syndrome of burn out : case study “Amalia Fleming Hospital”
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Νοσοκομεία -- Εργαζόμενοι ; Νοσοκομεία -- Ελλάδα ; Επαγγελματική εξουθένωση ; Εργασιακό στρες ; Hospitals -- Employees -- Job stress ; Hospitals -- Employees -- Mental health ; Burn out (Psychology) ; Burn out (Psychology) -- PreventionΠερίληψη
H διπλωματική εργασία έχει κύριο σκοπό να διερευνήσει το βαθμό εμφάνισης του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης μεταξύ των εργαζομένων (ιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού-τεχνικού, βοηθητικού και λοιπού προσωπικού), καθώς επίσης και τους παράγοντες εκείνους που σχετίζονται με την επαγγελματική εξουθένωση και την επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά. Ως επαγγελματική εξουθένωση, ορίζεται το σύνδρομο σωματικής και ψυχικής εξάντλησης, όπου ο επαγγελματίας υγείας δυσχεραίνει την επικοινωνία με τους αρρώστους και υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα νοσοκομεία. Μετά από μια εκτενή θεωρητική ανάλυση, αλλά και την πρακτική ανάλυση με την χρήση ενός ανώνυμου ερωτηματολογίου, που μοιράστηκε σε δείγμα 180 εργαζομένων, εξήχθησαν αρκετά δεδομένα. Αποτελέσματα της έρευνας, έδειξαν σε ότι αφορά την επαγγελματική εξουθένωση, ότι υπάρχει μέτριο επίπεδο επαγγελματικής εξουθένωσης σε όλους τους εργαζόμενους του Γενικού Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ», αλλά και μετρίου βαθμού επαγγελματική εξουθένωση σε κάθε κατηγορία προσωπικού ξεχωριστά. Επίσης οι γυναίκες, παρουσιάζουν υψηλότερες τιμές επαγγελματικής εξουθένωσης από τους άνδρες ως προς όλες τις συνιστώσες της επαγγελματικής εξουθένωσης. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία του προσωπικού δηλώνει ότι έχει καθημερινά, υψηλό φόρτο εργασίας, ενώ οι περισσότεροι δηλώνουν ότι το περιβάλλον εργασίας ,όπου απασχολούνται είναι καθόλου έως λίγο ικανοποιητικό. Τέλος κάποιοι διοικητικοί- εργασιακοί παράγοντες συμβάλλουν θετικά ή αρνητικά στην εμφάνιση της επαγγελματικής εξουθένωσης. Έτσι ως κύριο συμπέρασμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι η έγκαιρη αναγνώριση του προβλήματος και η λήψη μέτρων κρίνεται απαραίτητη για την πρόληψη και τον περιορισμό των επιπτώσεων του συνδρόμου.