Στυλ μάθησης και η αυτό-αποτελεσματικότητα (self-efficacy) εκπαιδευομένων με τη χρήση Η/Υ
Master Thesis
Συγγραφέας
Κυρίτσης, Σταμάτιος
Ημερομηνία
2011-06-30Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Διδασκαλία βοηθούμενη από ηλεκτρονικό υπολογιστή ; Μάθηση ; Τεχνολογία -- Μελέτη και διδασκαλία (Μέση) ; Εκπαιδευτική τεχνολογία -- Ελλάδα ; Εκπαίδευση -- Πληροφορική ; Educational technologyΠερίληψη
Τα τεχνολογικά μέσα που μπορούν να προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες στο εκπαιδευτικό έργο εξελίσσονται με αλματώδεις ρυθμούς και μαζί τους αλλάζει και ο τρόπος που προτιμούν να μαθαίνουν οι μαθητές. Χρησιμοποιώντας σαν οδηγό μελέτες που υποδεικνύουν ότι υπάρχει βελτίωση της μάθησης αν η διαδικασία της διδασκαλίας λαμβάνει υπόψη τα ξεχωριστά μαθησιακά στυλ του κάθε μαθητή, διερευνάται κατά πόσο η εκπαίδευση με τη χρήση LMS/CMS που ταυτόχρονα λαμβάνει υπόψη τα ξεχωριστά μαθησιακά στυλ των εκπαιδευομένων επηρεάζει τα μαθησιακά αποτελέσματα σε σχέση με την εκπαίδευση με τον παραδοσιακό τρόπο και τι επίδραση έχει αυτού του είδους η εκπαίδευση στην αυτοαποτελεσματικότητα των συμμετεχόντων μαθητών. Έτσι οργανώθηκε μια έρευνα με δείγμα 27 μαθητές ιδιωτικής σχολής που προσφέρει τεχνολογική εκπαίδευση σε παιδιά και εφήβους. Αυτοί οι 27 μαθητές χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, την ομάδα ελέγχου με 7 μαθητές και την πειραματική ομάδα με 20 μαθητές. H όλη έρευνα έγινε με την χρήση της εκπαιδευτικής πύλης i-Cosmos που αποτελείται από την πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης Moodle και την πλατφόρμα σύγχρονης εκπαίδευσης Webex.
Για τις ανάγκες του πειράματος χρησιμοποιήθηκε και αξιοποιηθήκαν οι δυνατότητες μόνο του ασύγχρονου τμήματος του i-Cosmos (Moodle), όπου κατ’ αρχάς με κατάλληλα ερωτηματολόγια διαπιστώθηκε το μαθησιακό στυλ των συμμετεχόντων. Ακολούθως διερευνήθηκε η αυτοαποτελεσματικότητα των συμμετεχόντων καθώς και οι πρότερες γνώσεις σε ένα τεχνολογικό αντικείμενο (Δημιουργία, τροποποίηση Γραφημάτων). Στη συνέχεια η ομάδα ελέγχου διδάχτηκε το αντικείμενο από την εκπαιδεύτριά τους στην τάξη, ενώ η πειραματική ομάδα παρακολούθησε, ειδικά κατασκευασμένα για τις ανάγκες αυτής της έρευνας, διαδραστικά μαθησιακά αντικείμενα προσαρμοσμένα στο στυλ μάθησης του κάθε συμμετέχοντα. Κατόπιν διερευνήθηκαν εκ νέου οι γνώσεις τους στο διδαχθέν αντικείμενο καθώς και η αυτοαποτελεσματικότητά τους.