Το περιβάλλον της εφοδιαστικής αλυσίδας των τροφίμων : εστίαση στον κλάδο των agrologistics
Master Thesis
Author
Αντύπα, Ελένη Κ.
Date
2008-05-27View/ Open
Subject
Business logistics ; Food industry and tradeAbstract
Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχανικών Συστημάτων», κατεύθυνση Logistics, του τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Η εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων αποτελεί βασικό παράγοντα της υγείας, της ευτυχίας και της πολιτικής σταθερότητας. Όταν όμως υπάρχει ένα πρόβλημα με την εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων, τότε γίνεται η βασική προτεραιότητα για την τάξη και την ασφάλεια των ατόμων και του έθνους. Στην Ευρώπη σήμερα υπάρχει αφθονία στην προμήθεια τροφίμων όλων των τύπων και στις χαμηλότερες τιμές που υπήρχαν ποτέ συγκρινόμενες με τον μέσο μισθό. Αυτό είναι αποτέλεσμα προνοητικότητας, προσπαθειών, προγραμματισμού, ικανοτήτων και πολλών αλληλεξαρτήσεων μεταξύ ιδιωτών, επιχειρήσεων και κρατικών οργανισμών. Η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων αναφέρεται σε τοπικά, εγχώρια, διεθνή και παγκόσμια επίπεδα και δημιουργεί αλληλεπιδράσεις σε ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων. Η εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων έχει εξελιχθεί από μία κατάσταση όπου οι σχέσεις μεταξύ των συναλλασσόμενων κατηγοριοποιούνταν ως εμπορικές, ανταγωνιστικές και ευκαιριακές, σε μακροπρόθεσμες, προγραμματισμένες, ανταλλαγής πληροφοριών, αύξησης της εμπιστοσύνης, με μεγαλύτερη διαφάνεια και δυνατότητα εντοπισμού, με καθορισμένες υπευθυνότητες και παράλληλα διατηρώντας μια ανταγωνιστική αιχμή.