Στατιστικός έλεγχος ποιότητας και δειγματοληψία αποδοχής χύδην προϊόντων - τυποποίηση διαδικασιών σύμφωνα με το πρότυπο ISO 10725
Master Thesis
Συγγραφέας
Μουρελάτος, Χρήστος
Ημερομηνία
2007-11-01Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Ποιοτικός έλεγχος -- Στατιστικές μέθοδοι ; Δειγματοληψία (Στατιστική)Περίληψη
Στην παρούσα εργασία γίνεται μελέτη των εννοιών του στατιστικού ποιοτικού ελέγχου, της δειγματοληψίας αποδοχής, του ελέγχου υποθέσεων, της καμπύλης λειτουργικών χαρακτηριστικών με ταυτόχρονη αναφορά στο Πρότυπο ISO 10725 το οποίο περιγράφει δειγματοληπτικά σχέδια για την εξέταση χύδην προϊόντων.
Η εργασία αποτελείται από επτά κεφάλαια και δύο παραρτήματα. Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται η έννοια του στατιστικού ελέγχου διεργασιών, οι φάσεις του ποιοτικού ελέγχου, γίνεται αναφορά στη δειγματοληψία αποδοχής και ειδικότερα σε αυτή που αφορά χύδην προϊόντα, και τέλος στα δειγματοληπτικά σχέδια αποδοχής.
Στο επόμενο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο Πρότυπο ISO 10725, στη σημασία και τη λειτουργία του. Αναφέρονται οι όροι και οι ορισμοί που χρησιμοποιούνται σε αυτό και αναλύονται οι βασικές υποθέσεις για την εφαρμοσιμότητά του.
Στο τρίτο κεφάλαιο αρχίζει η ανάλυση των διαδικασιών του Προτύπου που έχουν τυποποιηθεί. Οι διαδικασίες αυτές αφορούν τον καθορισμό του δείγματος της παρτίδας που θα επιλεγεί ώστε να μελετηθεί το υπό εξέταση χαρακτηριστικό και να καθορισθεί αν η παρτίδα είναι αποδεκτή ή όχι. Στο τέταρτο κεφάλαιο ακολουθούν οι διαδικασίες για δειγματοληπτικά σχέδια στην περίπτωση που έχουμε πολλαπλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται η παρουσίαση δειγματοληπτικών σχεδίων στην περίπτωση που η τυπική απόκλιση των μετρήσεων είναι δεσπόζουσα. Στο έκτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις καμπύλες λειτουργικών χαρακτηριστικών, αναλύεται η ερμηνευτική τους δυνατότητα και παρουσιάζονται δύο διαδικασίες για τον υπολογισμό καμπυλών λειτουργικών χαρακτηριστικών στην περίπτωση γνωστών και αγνώστων τυπικών αποκλίσεων. Στο έβδομο κεφάλαιο παρουσιάζεται ένα απλούστερο μοντέλο για τον καθορισμό αποδοχής της παρτίδας.
Στο όγδοο κεφάλαιο τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα από τη μελέτη της παρούσας εργασίας.