Η διαλεκτική του πλατωνικού Σωκράτη μέσω του διαλογικού πράκτορα PlaSoC
The dialectic of the Platonic Socrates through the dialogical agent PlaSoC

Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Platonic Socrates Chatbot ; Dialectic method ; Coherent morality ; Logic programming ; UML ; Algorithmic representation of dialectic ; Ethics of technology ; Philosophy ; Informatics ; Critical thinking ; Formal representationΠερίληψη
Η ραγδαία άνοδος των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) έχει επηρεάσει σημαντικά την αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή, με τους διαλογικούς ευφυείς πράκτορες (chatbots) να καθίστανται ολοένα και πιο διαδεδομένοι. Τα συστήματα αυτά αξιοποιούν σύνθετα μοντέλα Μηχανικής Μάθησης (ΜΜ) για την πρόβλεψη της πρόθεσης του χρήστη και την παροχή σχετικών απαντήσεων, διευκολύνοντας την πρόσβαση στην πληροφορία σε μια εποχή υπερπληροφόρησης. Παρά τα σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η ταχύτητα και η ευκολία, εγείρονται ερωτήματα για την αξιοπιστία των παρεχόμενων πληροφοριών, γεγονός που αναδεικνύει την σημαντικότητα του Ηθικού κόσμου και της Κριτικής Σκέψης των χρηστών. Η παρούσα διατριβή υπογραμμίζει την ανάγκη για καλλιέργεια ενός Συνεκτικού Ήθους, που ενοποιεί και εναρμονίζει τις ηθικές και διανοητικές συνιστώσες του ατόμου, ενισχύοντας την Ηθική του συγκρότηση. Προτείνεται η ενσωμάτωση της Διαλεκτικής του πλατωνικού Σωκράτη σε σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές, καθώς η Διαλεκτική μέθοδος, μέσω της γόνιμης αμφισβήτησης και του αναστοχασμού, μπορεί να οξύνει την Κριτική Σκέψη και να προάγει την ηθική βελτίωση του ατόμου. Το σύστημα που αναπτύχθηκε, ονομάζεται PlaSoC (Platonic Socrates Chatbot) και συνδυάζει την φιλοσοφία με την τεχνολογία, επιδιώκοντας την ηθική αναβάθμιση των χρηστών. Τα κύρια σημεία της εργασίας περιλαμβάνουν:
(1) Εισαγωγή της έννοιας του Συνεκτικού Ήθους ως κοινό χαρακτηριστικό κάθε αξιόλογου ηθικού συστήματος, ατομικού ή κοινωνικού.
(2) Πρόταση της Διαλεκτικής του πλατωνικού Σωκράτη ως εργαλείου για την όξυνση της Κριτικής Σκέψης και την συγκρότηση Συνεκτικού Ήθους.
(3) Πρωτογενής μελέτη των πρώιμων έργων του Πλάτωνα για την ανάλυση της λογικής δομής της Διαλεκτικής.
(4) Φορμαλιστική απόδοση της Διαλεκτικής μέσω Λογικών Κανόνων, Διαγραμμάτων UML και Αλγοριθμικών Εκφράσεων.
(5) Ανάπτυξη του διαλεκτικού διαλογικού πράκτορα PlaSoC μέσω δικού μας νευρωνικού δικτύου και του μοντέλου Llama 3.1.
Η παρούσα εργασία γεφυρώνει την φιλοσοφία με την πληροφορική, αποδεικνύοντας την δυνατότητα ενσωμάτωσης φιλοσοφικών αρχών και απαυγασμάτων σε εφαρμογές ΤΝ για την προαγωγή της διανοητικής και ηθικής βελτίωσης των χρηστών.