Εφαρμογή πληροφοριακών συστημάτων στην αλυσίδα αξίας των επιχειρήσεων : εμπόδια και μέθοδοι αντιμετώπισης τους
Master Thesis
Συγγραφέας
Παπακωνσταντίνου, Αλέξανδρος Μάριος
Ημερομηνία
2024-11-20Επιβλέπων
Κοπανάκη, ΕυαγγελίαΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Πληροφοριακά συστήματα ; ERP ; Εμπόδια ; Μέθοδοι αντιμετώπισηςΠερίληψη
Αντικείμενο μελέτης της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η υλοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων στις επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα τα εμπόδια τα οποία εμφανίζονται κατά την διάρκεια ενός τέτοιου έργου και δύναται να αποτελέσουν κρίσιμους παράγοντες που θα οδηγήσουν στην επιτυχημένη ή αποτυχημένη υλοποίηση ενός πληροφοριακού συστήματος.
Στα πρώτα κεφάλαια της εργασίας δίνεται το θεωρητικό υπόβαθρο για την φύση, την ιστορική εξέλιξη, τις λειτουργίες καθώς και τα στάδια υλοποίησης ενός Συστήματος Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων (ERP - Enterprise Resource Planning). Στην συνέχεια παρουσιάζονται, με βάση την έρευνα στην διεθνή βιβλιογραφία, τα σημαντικότερα εμπόδια τα οποία εμφανίζονται κατά την διάρκεια ενός έργου αλλαγής πληροφοριακού συστήματος και χωρίζονται με βάση τα χαρακτηριστικά τους και τον τύπο τους (τεχνικά εμπόδια, οργανωσιακά, ανθρώπινου παράγοντα κ.α.). Στο τέλος της πρώτης ενότητας της διπλωματικής, παρατίθενται τρόποι και μέθοδοι αντιμετώπισης των κρισιμότερων από τα προαναφερθέντα εμπόδια.
Η δεύτερη ενότητα της διπλωματικής εργασίας αφορά την έρευνα η οποία διεξήχθη, με την μορφή ερωτηματολογίων, σε εργαζόμενους επιχειρήσεων στην περιοχή της Αττικής και είχε ως στόχο των εντοπισμό των πιο κρίσιμων παραγόντων που τους δυσκολεύουν τόσο στην καθημερινή λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων όσο και τα εμπόδια τα οποία αυτοί αντιμετώπισαν κατά την διάρκεια της συμμετοχής τους σε ένα έργο υλοποίησης/ αλλαγής πληροφοριακού συστήματος. Αρχικά παρουσιάζεται το θεωρητικό υπόβαθρο και ο τρόπος με τον οποίο δομήθηκε η εν λόγω έρευνα. Στην συνέχεια γίνεται η αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της και η σύνδεση αυτών με τα εμπόδια και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, βάσει της βιβλιογραφίας, ώστε να επιβεβαιωθούν ή να τεθούν υπό αμφισβήτηση ορισμένα από αυτά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στην παρούσα διπλωματική εργασία, το στενό και μη ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα των έργων, η μη επαρκής εκπαίδευση των χρηστών, η αδυναμία εναρμόνισης των αναγκών και διαδικασιών της επιχείρησης με τις δυνατότητες του πληροφοριακού συστήματος καθώς και η εν γένει αντίσταση του ανθρώπου στην αλλαγή φαίνεται να αποτελούν τα σημαντικότερα εμπόδια καθώς η ύπαρξή τους επιβεβαιώνεται τόσο από την διεθνή βιβλιογραφία όσο και από την έρευνα η οποία διεξήχθη στο δείγμα των εργαζομένων των ελληνικών επιχειρήσεων.