Οικονομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση αξιοποίησης αποβλήτων οινοποιείου σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας : μελέτη περίπτωσης
Technoeconomic analysis and evaluation of the utilization of winery waste into value-added products : a case study
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Οινικά απόβλητα ; Στέμφυλα ; Οινoλάσπη ; Γίγαρτα ; Επεξεργασία ; Οικονομική ανάλυσηΠερίληψη
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης των αποβλήτων που προκύπτουν από τη διαδικασία οινοποίησης, εστιάζοντας στη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων προστιθέμενης αξίας. Στο επίκεντρο της μελέτης βρίσκονται τα απόβλητα οινοποιείου, όπως τα γίγαρτα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πρώτη ύλη για την παραγωγή ελαίου.
Επιπλέον, θα εκπονηθεί οικονομοτεχνική ανάλυση για να εκτιμηθεί η βιωσιμότητα και η εφικτότητα της αξιοποίησης αυτών των αποβλήτων. Η αξιοποίηση των αποβλήτων οινοποιείου συνάδει με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, προάγοντας την επαναχρησιμοποίηση των γεωργικών αποβλήτων και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η οινοβιομηχανία αποτελεί ένα ενδιαφέρον πεδίο για την εφαρμογή των αρχών της βιοοικονομίας, καθώς τα απόβλητα μπορούν να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέων προϊόντων. Στην παρούσα εργασία, γίνεται μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της παραδοσιακής διαδικασίας παραγωγής κρασιού και της δυνατότητας ανάπτυξης ενός συστήματος που θα επιτρέπει την αξιοποίηση των αποβλήτων οινοποιείου, με σκοπό την παραγωγή προϊόντων βιολογικής προέλευσης, όπως το έλαιο γιγάρτων σταφυλής.
Για τους σκοπούς αυτής της μελέτης, χρησιμοποιείται το εικονικό οινοποιείο "ΧΥΖ WINERY", το οποίο παράγει κρασί από την ποικιλία Αγιωργίτικο στην περιοχή της Νεμέας, ως υποθετικό παράδειγμα. Η επιλογή του εικονικού αυτού οινοποιείου επιτρέπει τη λεπτομερή ανάλυση και αξιολόγηση των διαδικασιών και της οικονομικής σκοπιμότητας της αξιοποίησης των αποβλήτων οινοποιείου σε μια ρεαλιστική, αλλά υποθετική, βάση.