Navigating disputed waters : legal frameworks and strategies for maritime boundary resolution
Master Thesis
Συγγραφέας
Kappatou, Yakinthi
Καππάτου, Υακίνθη
Ημερομηνία
2024-12Επιβλέπων
Liakouras, PetrosΛιάκουρας, Πέτρος
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Maritime borders ; Continental shelf ; EEZ ; Disputes ; State sovereignty ; DelimitationsΠερίληψη
Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι ακριβώς να καταδείξει τις αμοιβαίες υποχρεώσεις των κρατών στις αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές μέχρι την τελική διευθέτηση της διαφοράς τους σχετικά με τα όρια, τη σημασία των φυσικών πόρων τόσο για την οικονομική ανάπτυξη των κρατών όσο και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, προτείνοντας συνεργατικές μεθόδους για τη βιώσιμη εκμετάλλευση αυτών των πόρων. Παράλληλα, στόχος είναι να υπογραμμιστεί η ανάγκη για ενεργειακές επενδύσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα εδραιωθεί μια περιοχή ασφάλειας και σταθερότητας που θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τους επενδυτές.
Σκοπός μου είναι να παρέχω μια λεπτομερή ανάλυση των διαδικασιών που εμπλέκονται στις αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές μέχρι την τελική οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά και να ενθαρρύνω περαιτέρω έρευνα σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και άλλες θαλάσσιες περιοχές έχουν αναδείξει τη σημασία της θαλάσσιας οριοθέτησης, τόσο σε όρους περιφερειακής σταθερότητας όσο και στο πλαίσιο των διεθνών νομικών κανόνων, ενώ οι διάφορες γεωστρατηγικές και γεωλογικές λεπτομέρειες της την καθιστούν δύσκολη προς ανάλυση τόσο από νομική όσο και από στρατηγική σκοπιά.
Ο σκοπός είναι να δοθεί έμφαση σε εκείνα τα χαρακτηριστικά των συμφωνιών που δεν υπονομεύουν τις διπλωματικές σχέσεις, αλλά τις ενθαρρύνουν, ενισχύοντας την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη στην εν λόγω περιοχή.