Σύγκριση παραδοσιακού - ψηφιακού μάρκετινγκ και πως αυτά έχουν επηρεάσει διαχρονικά την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Παραδοσιακό μάρκετινγκ ; Ψηφιακό μάρκετινγκ ; Συμπεριφορά καταναλωτήΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο την σύγκριση του παραδοσιακού μάρκετινγκ με το ψηφιακό μάρκετινγκ και πως αυτά επιδρούν στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών. Προκειμένου να γίνει η σύγκριση αυτή εκτός του θεωρητικού υποβάθρου που μελετήθηκε, έγινε και η διεξαγωγή μιας έρευνας. Πιο συγκεκριμένα δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο 18 ερωτήσεων οι οποίες ταξινομήθηκαν σε γενικές, συμπεριφορικές, συγκριτικές και δημογραφικές. Το ερωτηματολόγιο αυτό απαντήθηκε από συνολικά 148 άτομα και μέσω αυτού προέκυψαν αποτελέσματα τόσο για το ψηφιακό όσο και για το παραδοσιακό μάρκετινγκ.
Όσον αφορά το ψηφιακό μάρκετινγκ παρουσιάζεται πως με την άνοδο της τεχνολογίας αλλά και των διαδικτυακών αγορών, φαίνεται να υπερτερεί καθώς προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στο καταναλωτικό κοινό όπως για παράδειγμα την άμεση αλληλεπίδραση, την ταχύτητα και την ευκολία πρόσβασης σε προϊόντα και υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου.
Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά το παραδοσιακό μάρκετινγκ φαίνεται να έχει αξία σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες οι οποίες εκτιμούν τη φυσική επαφή με τα προϊόντα, καθώς είτε δεν έχουν συνηθίσει τις διαδικτυακές αγορές είτε αισθάνονται ανασφάλεια με αυτές. Μέσω της εργασίας αυτής αναλύονται τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα κάθε προσέγγισης, επισημαίνοντας ότι η αποτελεσματικότερη στρατηγική για τις επιχειρήσεις συχνά συνίσταται να είναι ένας συνδυασμός των δύο.
Συμπερασματικά, μέσω της μεταπτυχιακής αυτής διατριβής αναλύεται ότι, ενώ το ψηφιακό μάρκετινγκ υπερέχει σε προσαρμοστικότητα και παγκόσμια εμβέλεια, το παραδοσιακό παραμένει σημαντικό για την προσέγγιση ειδικών τμημάτων καταναλωτών.