Η χρησιμότητα της βιωματικής μάθησης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
The usefulness of experiential learning in secondary education
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Βιωματική μάθηση ; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ; Εκπαιδευτικοί ; Διευθυντές σχολείων ; Συνεντεύξεις ; Ερωτηματολόγια ; Kurt Lewin ; David Kolb ; John DeweyΠερίληψη
Η παρούσα εργασία διερευνά διεξοδικά την πρακτικότητα και την αποτελεσματικότητα της ενσωμάτωσης της βιωματικής μάθησης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εστιάζει κυρίως στην εξέταση των πλεονεκτημάτων της ενσωμάτωσης μεθοδολογιών βιωματικής μάθησης στο πρόγραμμα σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στην αξιολόγηση του αντικτύπου της σε κρίσιμες πτυχές όπως η συμμετοχή των μαθητών, η διατήρηση της γνώσης και τα συνολικά μαθησιακά αποτελέσματα. Η μελέτη χρησιμοποιεί μια μεικτή ερευνητική προσέγγιση, πραγματοποιώντας ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις για τη συλλογή δεδομένων από εκπαιδευτικούς και διευθυντές εκπαιδευτικών μονάδων, με στόχο την απόκτηση ολοκληρωμένων γνώσεων για τα οφέλη και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή της βιωματικής μάθησης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η βιωματική μάθηση αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο στην εκπαιδευτική θεωρία και πρακτική για τις δυνατότητές της να παρέχει στους μαθητές πρακτικές εμπειρίες από τον πραγματικό κόσμο που προάγουν μια βαθύτερη κατανόηση και δημιουργούν άμεσες συνδέσεις με το αντικείμενο. Η έρευνα αυτή συμβάλλει σημαντικά στο υπάρχον σύνολο γνώσεων σχετικά με τη βιωματική μάθηση και τη συνάφειά της στα πλαίσια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το εισαγωγικό τμήμα θέτει τα θεμέλια για τη μελέτη παρέχοντας θεμελιώδεις πληροφορίες βασικού περιεχομένου το σκεπτικό της έρευνας και μια σαφώς διατυπωμένη δήλωση του προβλήματος. Σκιαγραφούνται οι στόχοι της μελέτης, θέτοντας τους συγκεκριμένους στόχους προς επίτευξη, ενώ η σημασία της έρευνας τονίζει τις πιθανές επιπτώσεις της στις εκπαιδευτικές πρακτικές και στους διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς στον τομέα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η βιβλιογραφική ανασκόπηση αναλύει κριτικά προηγούμενες επιστημονικές εργασίες που σχετίζονται με τη βιωματική μάθηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εμβαθύνει στις εννοιολογικές βάσεις της βιωματικής μάθησης και διευκρινίζει τα θεωρητικά πλαίσια που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά της. Επιπλέον, η ανασκόπηση συνθέτει εμπειρικές μελέτες, υπογραμμίζοντας τα ευρήματά τους σχετικά
vi
με τον αντίκτυπο της βιωματικής μάθησης στις μαθησιακές εμπειρίες και τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα των μαθητών, ρίχνοντας έτσι φως τόσο στα οφέλη όσο και στα μειονεκτήματα αυτής της προσέγγισης.
Το κεφάλαιο της μεθοδολογίας της έρευνας παρέχει μια περιεκτική εξήγηση του επιλεγμένου ερευνητικού σχεδιασμού μικτής μεθόδου. Αναλυτικά η διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων, τα ειδικά εργαλεία συλλογής δεδομένων που χρησιμοποιούνται (έρευνες για μαθητές και εκπαιδευτικούς και ερωτηματολόγια και για τους δύο), τις διαδικασίες συλλογής δεδομένων και τις τεχνικές ανάλυσης δεδομένων που εφαρμόζονται, διασφαλίζοντας την συνεκτικότητα και συνέπεια της ερευνητικής διαδικασίας.
Τα αποτελέσματα του ερευνητικού κεφαλαίου παρουσιάζουν μια ενδελεχή ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν, παρουσιάζοντας τις απόψεις διευθυντών και εκπαιδευτικών για διάφορες διαστάσεις της βιωματικής μάθησης. Αυτό περιλαμβάνει τη διερεύνηση των επιπέδων συμμετοχής των μαθητών, την αξιολόγηση της διατήρησης και της εφαρμογής της γνώσης και τη συλλογή γνώσεων σχετικά με τις συνολικές μαθησιακές εμπειρίες τους. Επιπλέον, αυτή η ενότητα εμβαθύνει στις στάσεις, τις πεποιθήσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί κατά την ενσωμάτωση της βιωματικής μάθησης στις διδακτικές τους πρακτικές.
Συμπερασματικά, η εργασία ενοποιεί τα ευρήματα της έρευνας, αναδεικνύοντας τα οφέλη και τις πιθανές προκλήσεις της ενσωμάτωσης της βιωματικής μάθησης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι συνέπειες για την πρακτική υπογραμμίζουν πώς οι εκπαιδευτικοί και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις γνώσεις για να βελτιώσουν τις μεθόδους διδασκαλίας και το σχεδιασμό προγραμμάτων σπουδών σε περιβάλλοντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η έρευνα σκιαγραφεί επίσης συστάσεις για μελλοντικές μελέτες, αναγνωρίζοντας τους περιορισμούς της μελέτης, παρέχοντας παράλληλα μια ολοκληρωμένη διερεύνηση του ρόλου της βιωματικής μάθησης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ της εκπαιδευτικής θεωρίας και της πρακτικής εφαρμογής, αυτή η έρευνα στοχεύει να συμβάλει στη συνεχή εξέλιξη της παιδαγωγικής και να εμπλουτίσει τις εκπαιδευτικές εμπειρίες των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.