Μελέτη της επίδρασης των εφαρμογών για έξυπνα κινητά (smartphones) στην εκπαίδευση μαθητών / φοιτητών για την υιοθέτηση μιας πιο βιώσιμης καθημερινής ταξιδιωτικής συμπεριφοράς στην πόλη
The effect of using smartphones’ apps adopting a sustainable behavior in urban transportation
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Βιωσιμότητα ; Βιώσιμη / αειφόρος συμπεριφορά ; Βιώσιμη / αειφόρος μεταφοράΠερίληψη
Στη σημερινή εποχή και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει βήματα σχετικά με τη περιβαλλοντική βιωσιμότητα από τους ανθρώπους για την προστασία του περιβάλλοντος. Στη μεταπτυχιακή αυτή διατριβή αντιμετωπίζουμε το θέμα της επίδρασης των εφαρμογών στα έξυπνα κινητά (smartphones) στην εκπαίδευση μαθητών/φοιτητών για την υιοθέτηση μιας πιο βιώσιμης καθημερινής ταξιδιωτικής συμπεριφοράς στην πόλη. Πρώτα γίνεται αναφορά στη Συνδιάσκεψη της Στοκχόλμης (1972) που αποτέλεσε την 1η παγκόσμια περιβαλλοντική συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ όπου συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 114 χώρες καθώς και ποια είναι η τωρινή κατάσταση. Προκειμένου να γίνει πιο κατανοητή η διαφορά, γίνεται σύγκριση μεταξύ του ελληνικού κυκλοφοριακού συστήματος με τα αντίστοιχα της Ε.Ε. και της Αμερικής. Επίσης, εξετάζεται το αν υφίστανται διαφορές στη βιώσιμη συμπεριφορά μεταξύ των 2 φύλων και το ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτήν την απόκλιση.
Στη συνέχεια, επισημαίνεται η επίδραση του τουρισμού και των οδηγικών ατυχημάτων για το περιβάλλον ειδικότερα στην Ε.Ε και στην Β. Αμερική. Ακόμη, παρουσιάζονται κάποια στατιστικά στοιχεία για τη σύσταση των ατόμων στα μέσα μαζικής μεταφοράς εντός της Ε.Ε.
Ένα από τα γεγονότα που επηρεάζει την ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια είναι και ο κορονοϊός. Για αυτό το λόγο, γίνεται ειδική αναφορά για τα αποτελέσματα που επιφέρει σε διάφορους τομείς όπως στην κυκλοφοριακή συμφόρηση στα μεγάλα αστικά κέντρα, στα οδηγικά ατυχήματα καθώς στον κλάδο αγοράς των ιδιωτικών οχημάτων καθώς και το ποια πράγματα αλλάζουν ριζικά στη μετά covid-19 εποχή.
Στη συνέχεια, καταγράφονται οι λόγοι και τα πλεονεκτήματα από την υιοθέτηση της βιώσιμης συμπεριφοράς καθώς και το ποιες είναι οι συνισταμένες για την αλλαγή των συνηθειών μετατρέποντας τες σε περισσότερο βιώσιμες για το περιβάλλον καθώς και ποια είναι η θεωρία που κρύβεται πίσω από την αλλαγή γενικότερα των συνηθειών. Τέλος, εισάγεται και αναλύεται ο όρος του carpooling που αποτελεί έναν βιώσιμο τρόπο για τη μετακίνηση των ατόμων.
Επιπροσθέτως, γίνεται αναφορά στο ρόλο των εφαρμογών και γενικότερα στη δύναμη των smartphones προκειμένου αυτές οι δύο δυνάμεις συνδυαστικά να λειτουργήσουν με απώτερο σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη και στον τομέα των μετακινήσεων. Γίνεται αναφορά και στις εφαρμογές που σχετίζονται με άλλους κλάδους για την προστασία του περιβάλλοντος, όπου ο ρόλος τους δεν αφορά άμεσα τη βιώσιμη μετακίνηση των νέων αλλά έμμεσα μπορούν να συμβάλλουν και συντελέσουν στο να οδηγήσουν το χρήστη να γίνει βιώσιμος και σε αυτόν τον τομέα καθώς και στις εφαρμογές που σχετίζονται με τη μετακίνηση των ατόμων και εξετάζεται ο βαθμός συσχέτισης της εφαρμογής με την αειφόρο ανάπτυξη μέσα από τα σενάρια που υλοποιήθηκαν.
Ακόμη, παρουσιάζεται η προτεινόμενη εφαρμογή, που ονομάζεται Utreep. Επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τα καλά στοιχεία από τις υπάρχουσες στον κλάδο της εφαρμογές καθώς με τα νέα της στοιχεία να καταφέρει να μπορέσει να έχει καλύτερα αποτελέσματα στη βιώσιμη μετακίνηση. Στη συγκεκριμένη ενότητα προβάλλονται και τα στιγμιότυπα των οθονών της προτεινόμενης εφαρμογής μέσω των mock-ups, όπου έγινε χρήση του εργαλείου Justin prototype.
Για να φανεί η αποτελεσματικότητα της προτεινόμενης εφαρμογής, δημιουργείται ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο και συμπληρώνεται από 69 άτομα όπου αναφέρουν την εμπειρία τους για την προτεινόμενη εφαρμογή. Τέλος, αναφέρονται τα επόμενα βήματα που μπορούν να γίνουν καθώς και οι δυσκολίες και οι περιορισμοί που υπάρχουν.