Πληθωρίζοντας το ελληνικό δημόσιο χρέος
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Δημόσιο χρέος ; Πληθωρισμός ; Ελλάδα ; Έλεγχοι μοναδιαίας ρίζας ; Γενικευμένη Μέθοδος των Ροπών ; Έλεγχος αιτιότητας κατά GrangerΠερίληψη
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να εξεταστεί η σχέση μεταξύ του πληθωρισμού και του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα. Αρχικά παρουσιάστηκαν οι ορισμοί της βιβλιογραφίας για το δημόσιο χρέος αλλά και για τις τέσσερεις μακροοικονομικές μεταβλητές που χρησιμοποιήθηκαν στο υπόδειγμα. Αυτές είναι ο πληθωρισμός, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, το δεκαετές ομόλογο και οι ιδιωτικές επενδύσεις. Έπειτα ακολουθήσε η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η μεθοδολογία που ακολουθήσαμε καθώς και το εμπειρικό κομμάτι της παρούσας διπλωματικής εργασίας.
Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σε τριμηνιαία βάση από το 2004 έως το 2022. Αρχικά εξετάστηκε η στασιμότητα των χρονοσειρών έγινε η εκτίμηση του υποδείγματος με την Γενικευμένη Μέθοδο των Ροπών. Προέκυψε πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και ο πληθωρισμός έχουν θετική και στατιστικά σημαντική σχέση. Τέλος για την ύπαρξη αιτιότητας έγινε ο έλεγχος Granger Causality με το αποτέλεσμα να επιβεβαιώνει πως υπάρχει αμφίδρομη σχέση αιτιότητας μεταξύ των δύο βασικών μεταβλητών του υποδείγματος.